RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Peste 250 de patroni din judet lucreaza cu zilieri

In judetul Iasi, 382 de angajatori au cumparat registrul de evidenta a zilierilor de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi, dar numai 253 dintre acestia au transmis registrul cu zilieri catre institutia mentionata. S-au implinit doi ani de cand a intrat in vigoare legea zilierilor, perioada in care, in judetul Iasi, s-au inregistrat 21.000 de zilieri, cu 416.000 de pozitii, adica zile lucrate.

“In primele cinci luni ale acestui an, s-a inregistrat un numar de 6.600 de zilieri, o crestere de 8 pana la 12 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Primele trei domenii unde lucreaza cei mai multi zilieri in judetul Iasi sunt pomicultura si viticultura, urmate de agricultura si apoi zootehnie. Zilierii sunt folositi numai la muncile necalificate. Exista un numar limitat de domenii de activitate, in care este permis sa lucrezi cu zilieri: agricultura, vanatoare si pescuit, pomicultura, viticultura, acvacultura, piscicultura, zootehnie, manipulari de marfuri, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural. Potrivit ITM, durata zilnica a unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 pentru lucratorii minori cu varsta peste 16 ani. Beneficiarul trimite lunar catre ITM Iasi toti zilierii cu care are raporturi de munca. Angajatorul are obligatia de a intocmi zilnic registrul”, a declarat George Tanasievici, inspector sef adjunct la ITM Iasi. Zilierul este platit la sfarsitul fiecarei zile de lucru si cuantumul remuneratiei brute stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei pe ora. Angajatorii platesc catre stat doar impozitul de 16 la suta. Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar, angajator, pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Beneficiarul care foloseste zilieri pentru alte activitati decât cele reglementate de lege va fi sanctionat cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei.

sursa www.bzi.ro

  

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Ziua eroilor, cu depuneri de coroane în Paşcani şi suburbii (Foto)

Redacția

Pasagerii CFR Călători care folosesc trenurile Gara de Nord – Aeroport nu își mai pot cumpăra bilet de la controlorii din tren

Redacția

Grevă generală, luni, în Italia. Atenționare de călătorie transmisă de MAE

Redacția
Încarcă...