NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Patriarhul Daniel: este tot mai necesară o reînnoire a chemării fiecărui creștin

Preafericitul Patriarh Daniel a trimis Pastorala de Craciun catre credinciosi, iar in mesajul sau acesta ii cheama oameni sa redevina colindatori intru Hristos si arata ca este nevoie de o reinnoire a chemarii fiecarui crestin, cleric sau mirean.

 

  

Iata Pastorala de Craciun a Patriarhului Daniel:

Preacuviosi si Preacucernici Parinti,
Iubiti credinciosi si credincioase,
 

Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos este sarbatoarea iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni. Fiul lui Dumnezeu Cel vesnic S-a pogorat din ceruri, S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om, pentru a darui oamenilor, pacatosi si muritori, iertarea pacatelor si viata vesnica. Pe cat a coborat El la noi, pe atat ne-a deschis noua drum ca sa ne inaltam spre El. Sfintii Evanghelisti Matei (1, 18-24) si Luca (2, 1-20) arata cum S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos in Betleemul Iudeii, implinindu-se astfel ceea ce prorocii au prezis cu sute de ani mai inainte.

Sfantul Evanghelist Matei ne spune: „Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis prin prorocul, care zice: «Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui: Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu»” (Matei 1, 23; cf. Isaia 7, 14). Sfantul Evanghelist Luca ne spune ca dupa nasterea Pruncului Iisus, un inger le descopera pastorilor de langa Betleem adevarata identitate a Copilului: „Si iata, ingerul Domnului a stat langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; ca vi S-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos-Domnul, in cetatea lui David” (Luca 2, 9-11).

Sfantul Evanghelist Luca, singurul care vorbeste despre prezenta pastorilor la Nasterea lui Hristos, ne spune ca pastorii de langa Betleem, „stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor” (Luca 2, 8), au vazut slava lui Dumnezeu stralucind in jurul lor, iar multimea de oaste cereasca a ingerilor lauda pe Dumnezeu zicand: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 9-14). Ingerii preamareau, de fapt, iubirea lui Dumnezeu, pacea pe care o aduce iubirea Lui in lume si bunavoirea intre oameni, cand in inimile lor se salasluieste iubirea lui Dumnezeu.

Pruncul Iisus Se naste intr-o pestera si este culcat intr-o iesle, noaptea, pe cand dormeau locuitorii Betleemului. La marginea orasului se aflau in stare de veghe doar pastorii oilor. Acestor oameni simpli si veghetori li se arata cete de ingeri intru lumina si cantare ca sa vada cum Dumnezeu schimba lucrurile smerite in slava, iar singuratatea lor o preface in bucurie. Pastorii din Betleem au fost primii martori ai Nasterii Pruncului Iisus, au fost primii oameni care „au slavit si laudat pe Dumnezeu pentru toate cate auzisera si vazusera”, vestind apoi si locuitorilor din cetatea lui David vestea cea buna, „ca S-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos-Domnul” (cf. Luca 2, 8-20).

Este semnificativ faptul ca in Vechiul Testament unii drepti care au preinchipuit pe Hristos-Domnul au fost pastori de turme: Abel (Facere 4, 2), Iosif (Facere 37, 2), David (1 Regi, 16, 11).

In Noul Testament, Hristos-Domnul Se numeste pe Sine Insusi Pastorul cel bun (cf. Ioan 10, 11), conferind acestei profesii conotatii sfinte si mantuitoare in plan duhovnicesc. Sfantul Evanghelist Ioan ne invata ca Hristos-Domnul este Pastorul cel bun, deoarece El Se daruieste pe Sine, pentru ca oile Sale „viata sa aiba, si din belsug sa aiba” (Ioan 10, 10), adica viata vesnica si fericire vesnica, dupa cum talcuiesc Sfintii Parinti ai Bisericii. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca, intrucat Hristos are grija de mantuirea oamenilor, Se numeste pe Sine Pastor, iar cand ii aduce pe oameni la Tatal, Se numeste pe Sine usa: „Eu sunt usa; daca va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla” (Ioan 10, 9).

Talcuind cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos „Eu sunt usa“, marele teolog roman Dumitru Staniloae spune: Hristos este „usa prin care intra si ies oile insesi. Prin umanitatea Lui intra oile cuvantatoare la Dumnezeu, afland o pasune spirituala. E usor si folositor a intra prin Hristos la Tatal, dar si a iesi cineva din sine spre semeni. Hristos este singura usa prin care omul iese din inchisoarea egoismului si omenescului inchis in lume“.

Sfintii Parinti ai Bisericii care au explicat Evanghelia dupa Ioan, in special Sfintii Ioan Gura de Aur (†407) si Chiril al Alexandriei (†444), au remarcat ca Pastorul cel bun se deosebeste atat de furii sau hotii care intra in staulul oilor pentru a rapi, cat si de cei ce pastoresc doar pentru plata, aratand ca scopul prim si ultim al lucrarii pastorale nu trebuie sa fie profitul personal, ci mantuirea credinciosilor, adica apararea lor de cei ce rastalmacesc dreapta credinta si sfasie unitatea Bisericii, precum si conducerea credinciosilor pe calea mantuirii, adica a unirii lor cu Hristos, prin Sfintele Taine, prin rugaciune si fapte bune. Vorbind despre marea responsabilitate a pastorilor Bisericii, Sfantul Ioan Gura de Aur zice: „Este o incercare mare pazirea Bisericii, o primejdie mare care are nevoie de multa intelepciune si de un curaj ca cel despre care vorbeste Iisus Hristos, acela ca sa-si dea viata pentru oile sale, ca niciodata sa nu le paraseasca, ca sa fie tare, ca sa stea cu curaj in fata lupului. In aceasta se deosebeste pastorul de mercenar. Acesta se ingrijeste putin de oile sale, si nu vegheaza decat pentru propriul sau interes, dar celalalt se uita pe sine insusi si vegheaza in mod unic numai la mantuirea turmei sale“.

In lumina celor aratate mai sus, intelegem ca slujirea de pastor de suflete este in primul rand responsabilitate sfanta pentru mantuirea credinciosilor, incredintati lui spre pastorire si iubire jertfelnica pentru ei.

 

 continuare pe www.bzi.ro

 

Advertisements

Related posts

Trupă rock formată din tineri păşcăneni va susţine un concert „La Castani”, sâmbătă seară

Redacția

Baby Fashion Weekend: O pășcăneancă a câștigat titlul „Mini Miss Eforie” (Foto – Video)

Redacția

Gala Actualitatea Tv: Iată nominalizații la categoria „Sport”

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site