NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Pasionații de cultură și istorie așteptați sâmbătă la Palatul lui Cuza în Noaptea Muzeelor

Un eveniment cu tradiție se va desfășura în acest weekend în Ruginoasa. Palatul lui Alexandru Ioan Cuza își va deschide porțile pentru vizitatori. Noaptea Muzeelor a ajuns la a XIII-a ediție, iar evenimentul pentru arta și cultura din România este programat pentru data de 20 mai. 

 

„Noaptea Muzeelor 2017, eveniment ce se află la a XIII-a ediție, ce se desfășoară la nivel internațional și este sărbătorită în peste  3000 de muzee din cele 30 de țări europene. Iată că în acea noapte, sâmbătă, 20 Mai, Muzeul Ruginoasa își are deschise porțile în intervalul orar 18.00-24.00. Vă așteptăm cu mare drag. Veți afla legendele Ruginoasei în acea noapte și ca în fiecare an așteptăm un număr din ce în ce mai mare de vizitatori”, ne-a declarat drd. Muzeograf Simona Ionescu, Palatul lui Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa.

De asemenea, cei care doresc să viziteze mai multe muzee sâmbătă seara pot analiza programul complet al obiectivelor ce pot fi vizitate în județ la link-ul: http://noapteamuzeelor.ro/#Iasi-5

Palatul „Al. I. Cuza”, aflat de asemenea în subordinea Muzeului de Istorie a Moldovei, este situat în satul Ruginoasa, comuna Ruginoasa. Edificiul a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi. Stilul iniţial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reşedinţei, stil care se impusese cu predilecţie în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri. În anul 1847, logofătul Costache Sturdza “preface casa de la Ruginoasa după arhitectura stilului gotic”, angajând pentru aceasta pe arhitectul  Johan Brandel. Lucrările au fost finalizate in 1855. Clădirea, care păstrează şi astăzi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de formă pătrată, cu un etaj, fiecare din cele patru faţade având aceleaşi elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatra. Asemănarea frapanta cu palatul de la Miclăuşeni, jud. Iaşi, nu este întâmplătoare, acesta fiind construit de o altă ramură a familiei Sturdza. Ipotecate în 1857, palatul şi moşia de la Ruginoasa sunt scoase la licitaţie în 1862, când au fost cumpărate de Al. I. Cuza.

Închis pentru public la finele anului 2008, pentru lucrări de consolidare finalizate în 2010, palatul a fost redeschis în februarie 2013 după o temeinică etapă de redefinire tematică, revenind astăzi în circuitul expoziţional mai viu ca niciodată. Reamenajarea spaţiului expoziţional a avut la bază o serie de documente originale, care au permis crearea unei imagini fidele a reşedinţei prinţului Unirii.

Spre deosebire de cel anterior, noul parcurs expoziţional respectă cu stricteţe indicaţiile din documentele vremii în ceea ce priveşte denumirea, dispunerea, mobilarea şi cromatica încăperilor, concentrând partea documentară răspândită iniţial în toate sălile de la parter, într-o singură sală denumită “Istoricul familiei şi al palatului” asigurând o continuare expoziţională fireasca a sălii gift shop. Informaţiile sunt prezentate interactiv cu mijloace specifice, plasme multi-touch, proiecţii video, vitrine cu fotografii şi obiecte, prezentând date care nu au putut fi incluse în noua abordare tematică, dar care pot constitui o importantă bază documentară necesară aprecierii corecte a multor aspecte privind istoricul reşedinţei şi al familiei Cuza. Aceste informaţii, multe din ele inedite, sunt furnizate in limbile română şi engleză.

 

 {jcomments off}

loading...
Advertisements

Related posts

Târg de mărţişoare la Casa de Cultură din municipiu. Creaţii unicat, ale unor meşteri populari din Paşcani, Neamţ şi Suceava

Ema Roman

Sfârșit de săptămână dedicat teatrului în municipiul nostru

Teona Gherasim

SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site