NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Parcul Industrial la Pașcani! Opoziția critică, nu crede, dar a votat! Proiectul merge mai departe

Opoziția din Consiliul Local a votat cu greu astăzi proiectul privind scoaterea din circuitul agricol a celor 57 de hectare de teren din pășunea Sodomeni, în vederea continuării procedurilor privind înființarea unui parc industrial. Dumitru Pantazi, fostul primar, s-a abținut la vot, fără să intervină pe subiect.

Intervențiile acestora pe marginea proiectului de hotărâre au fost deschise de cel mai vechi membru al legislativului local.

“Am pus problema și ieri în ședința comisiei economice, vizavi de faptul că odată cu scoaterea din circuitul agricol a suprafeței respective, se diminuează suprafața ce o utilizau cei din Sodomeni, privind pășunatul animalelor. Vreau să știu dacă s-a prevăzut un alt amplasament, care să fie destinat crescătorilor de animale”, a susținut Vasile Haldan.

Primarul Municipiului a explicat că există pășune ce poate fi pusă la dispoziția crescătorilor de animale.

  

“Avem 92 de hectare disponibile la Sodomeni, acolo. Avem un contract pe 17 hectare care este dat în chirie pentru cineva să îl folosească. Contractul nu mai este valabil, persoana respectivă a decedat din păcate acum o lună și jumătate, două luni, nu știu exact data. Dacă ar fi să solicite cineva în continuare alte 20 de hectare, am avea de unde să le dăm celor interesați pentru pășunat”, a spus Marius Pintilie.

Pe subiect a intervenit și consilierul Sorin Olariu (PMP), cel care a susținut următoarele.“Da, o nelămurire. Ținând cont că se aprobă solicitarea de scoatere din circuitul agricol de 50 … ăăă, 57 de hectare … ăăă aici este o neconcordanță. Prin … ăăă și mă uit mai, mai jos la proiectul prvind aprobarea proiectului planul de amean … amenajament pastoral al municipiului Pașcani, în care ni se spune că pe aceeași tarla 40 (ăăă) numărul cadastral 66. 452 avem la, pe tarlaua 40, 55 de hectare. Într-o parte avem 57, într-o parte 55. O diferență de 23 de hectare. În fine, diferența este foarte mare. Îmi dați mie două hectare vă rog frumos? Aveți? Dați-mi așa că ce contează două hectare la dumneavoastră. Da, mai departe. Ăăă avem un plan de amenajare mena..ăăă mena.. amenajament pastoral da? În care avem ăă scris ăă în ăă inclusă și această suprafață. Nu era normal ca ăăă în acest proiect să nu existe acea suprafață ținând cont că noi deja ăă suprafața de 57 de hectare le dăm da? Scoate din registrul agricol și ne trezim mai ăă peste două minute că aprobăm ăăă în planul de în acest, ăăă plan aprobăm ca fiind pajiște. Ciudat, nu. Da noi facem un document care e valabil 10 ani. Vi se pare normal să ai ăă ăăă în proiectul ăsta cuprins suprafața asta. Da ăă după aia putem să scoatem da de ce nu facem un proiect ca lumea… putem să-l scoatem. Să ce? Da bine, în fine asta-i…. ăsta-i gândirea! De fapt nu este nicio gândire, s-a făcut așa cum s-a făcut…?”, este ceea ce a transmis alesul local.

Un alt reprezentant PSD a întrebat dacă populația a fost întrebată de acest proiect, în condițiile în care partidul din care face, în anul 2018 anunța că va amenaja acolo un parc industrial.

“La Someni sunt 118 hectare, nu 92 de hectare. L-aș întreba pe domnul primar dacă a avut discuții cu cetățenii din zona Sodomeni, pentru că noi totuși ne desfășurăm activitatea în slujba cetățenilor, să nu ne trezim cu conflicte la această suprafață de teren. Iar cu privire la afirmațiile colegului meu, consilierul Olariu, îl garantez eu că în următorii zece ani nu-l deranjează nimeni terenul ăla de acolo, să nu-și facă griji prea mari”, a spus Mihai Dediu.

Șeful administrației locale a închis discuția prin mesajul că este nevoie ca municipiul Pașcani să facă pași spre realizarea unui parc industrial, iar dacă acesta va fi posibil este un câștig al comunității.

“Cred că este de datoria noastră să facem acolo un parc industrial. Nu știu dacă vom reuși sau nu, dar trebuie să încercăm, să mergem înainte. Avem o suprafață de teren destul de mare la intersecția a două autostrăzi viitoare, binențeles că discutăm de construcția lor, dar să știti că în mediul de afaceri se discută foarte mult de planificări și construiri viitoare, de fabrici pe zona Moldovei, cum avem la Miroslova, Lețcani. Lucrurile au început de mulți ani, este foarte important să avem un mesaj din partea autorității locale, prin care să transmitem tuturor că suntem interesați să deschidem. Dacă nu facem nimic, și nu începem primele demersuri, atunci lumea o să spună că nu suntem interesați. Nu știu ce izbândă vom avea, ar fi izbânda noastră, din punctul meu de vedere, nu a cuiva personal“, a mai susținut primarul Pintilie.

Proiectul privind scoaterea din circuitul agricol al terenului și continuarea procedurilor a fost votata de toți consilierii, într-un final.       

Advertisements

Related posts

(Video) Ordonanța militară 10. Noi măsuri anunțate de ministrul Marcel Vela

Redacția

Turişti cu haine de vară, blocaţi în maşini din cauza zăpezii, pe Transalpina

Redacția

Cazul „Morlux Florena”: Președintele comisiei de Urbanism reclamă traficul de influență la care a fost supus, dar și încălcarea legii! Prevederile legale susțin afirmațiile acestuia!

Răzvan Grecu
Încarcă...