RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pantazi, o nouă piedică pusă libertății de exprimare: Dezbaterile organizate de Actualitatea TV, interzise în Casa de Cultură

Dezbaterile cu candidații la funcția de primar al municipiului Pașcani, pe care postul de televiziune Actualitatea Tv intenționa să le organizeze în sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură, au fost interzise de către reprezentanții instituției. Toate acestea s-au întâmplat, la intervenția șefilor Primăriei, după cum a lăsat să se înțeleagă funcționarul ce ține locul directorului Daniela Calistru, intrată subit în concediu de odihnă.

 

 

  

La fel cum a procedat și în anul 2012, postul de televiziune Actualitatea Tv și-a propus să asigure, după cum și legea electorală obligă, condiții egale de participare la emisiunile de dezbatere electorală tuturor competitorilor, aspiranți la funcția de primar.

Datorită faptului că studioul televiziunii nu are o capacitate care să asigure prezența tuturor candidaților, am adresat o cerere în scris conducerii Casei de Cultură, pentru a ne închiria, contracost, sala de spectacole, în vederea desfășurării emisiunilor.

Inițial, în solicitarea adresată ne-am manifestat intenția de a organiza emisiunile în intervalul orar, 20.00 – 22.00. Daniela Calistru, directorul instituției, ne-a recomandat să revenim asupra cererii și să ne desfășurăm activitatea în timpul de lucru al angajaților instituției, adică până la orele 20.00.

Actualitatea Tv s-a conformat acestei recomandări și a modificat cererea, pentru intervalul agreat, 18.00 – 20.00. Se întâmpla pe data de 6 mai 2016. La șapte zile distanță directorul insituției ne transmite un email în care ne solicită să precizăm care este calitatea în care am făcut cererea și ce specific are emsiunea.

„Vă rugăm să specificați calitatea dumneavoastră în ceea ce privește organizarea evenimentului și să precizați cu exactitate specificul evenimentului pe care doriți să îl organizați. Solicităm cele de mai sus în vederea respectării prevederilor Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale”, se arată în răspunsul semnat de șefa Casei de Cultură, din data de 13 mai 2016.

În decursul zilei de 16 mai 2016 am revenit cu adresă la reprezentanții instituției prin care le-am arătat că “MGR Advertising SRL solicită închirierea sălii de spectacole din incinta Casei Municipale de Cultură Mihail Sadoveanu Pașcani, pentru realizarea unor emisiuni de televiziune în zilele de 19 mai 2016, 26 mai 2016 și 2 iunie 2016”.

În aceeași zi, Samir Marcu, persoana care a preluat atribuțiile directorului instituției, ne-a transmis un alt răspuns prin care practic candidații la fotoliul de primar și postul nostru televiziune sunt puși în aceeași oală: ”În situația în care emisiunea ar avea caracter politic/dezbatere politică cu candidații la funcția de primar/consilier local așa cum ne-ați transmis inițial, vă facem cunoscut următoarele: conform prevederilor legale, solicitarea trebuie să vină din partea Partidelor Politice sau a candidaților”, se arată în răspuns.

Mai exact, doar candidații au dreptul să închirieze sala Casei de Cultură, în timp ce televiziunile care îi au ca invitați pe aceeiași candidați nu au acest drept. Când a fost chestionat în legătură cu contradicțiile flagrante din răspunsul dat, funcționarul de Casa de Cultură a precizat: ”Eu știu multe, dar nu pot să vorbesc mai multe decât pot. Eu i-am spus lui Marius astăzi dimineață (n.r. Marius Parteni) că nu cred că nu poate să intre, să intrați amândoi de fapt, la Primărie și să rezolvați problema”, a susținut Samir Marcu.

Atunci când a fost întrebat cu cine ar trebuie să discutăm despre această, pentru a reuși să obținem închirierea sălii, funcționarul a susținut: ”Ia ghici! Ești băiat mare”.

Implicarea primarului în această problemă, după cum reiese din cele relate de anagajul Casei de Cultură, are legătură cel mai probabil cu frica lui Dumitru Pantazi, de a participa a emisiunile de dezbatere organizate de Actualitatea Tv.

Un alt amănunt care a cântărit greu a fost anunțul prin care Actualitatea Tv a informat că la dezbaterile cu candidații vor participa și cetățenii din municipiu, care vor avea drept să adreseze întrebări în mod organizat. 

Decizia de a blocat accesul ziariștilor, cetățenilor și celorlalți candidați la dezbateri, vine în contradicție cu programul electoral al candidatului PSD, care încurajează întâlnirile publice.

Reamintim că până acum Actualitatea Tv a organizat cinci emisiuni de dezbatere în sala de spectacole a Casei de Cultură. Trei în anul 2012, câte una în 2014 și 2015. Pentru toate acestea a plătit închirierea sălii, conform hotărârii Consiliului Local.

Pentru toate aceste intervenții în afara cadrului legal, postul de televiziune Actualitatea Tv va formula o plângere penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu și trafic de influență. 

Related posts

Cititorii NewsPascani.com sunt dezamăgiți de primul an de mandat al primarului Dumitru Pantazi

Răzvan Grecu

Coaliția vrea ca schema de plafonare și compensare a energiei să se aplice pentru consumul real, nu pentru cel din anul precedent

Redacția

Marius Pintilie a notificat municipalitatea că va elibera spațiul din fața Gării! Pantazi a recunoscut că Primăria nu avea niciun proiect pentru amplasarea locomotivei în acea zonă!

Răzvan Grecu
Încarcă...