NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Orgame – Argamum de la Capul Doloșman, Jurilovca. Nălucire, născocire, nebunie. Cum e să fii liliac ​

Orgame – Argamum de la Capul Doloșman, Jurilovca. Loc mai vechi, se zice, decât Histria. Adică, cel mai vechi loc locuit din România. Practic, vezi ruine joase, pustiu și hău în jur. Locul e o nebunie, o sălbăticie, în care ești lăsat de capul tău. Mitologia spune că pe aici au trecut argonauții în drum spre bogăția lumii, Lâna de aur. Locul mi-aduce aminte de Thomas Nagel și invitația lu: “Cum e să fii liliac?” Pofta de a povesti despre Orgame-Argamum mi-a dat-o Ruxandra Cesereanu, fiind locul ei favorit din Dobrogea. De te taie foamea ai “Doi iepurași” la Babadag sau “Nea Lică la Enisala. Înc-o vacanță mică și miraculoasă: Argamum – Orgame de la Capul Doloșman, Jurilovca.

Orgame JurilovcaFoto: Ruxandra Cesereanu

Orgame – Ruxandra Cesereanu, scriitor, profesor, pe Facebook

Advertisements
  

“Cetatea mea antică favorită din Dobrogea – Orgame, Argamum sau Argamon, plasată între podișul Babadagului și lacul Razelm. Un loc aproape nepământesc. Cetatea datează de la începutul secolului al VII-lea, î. H,, fiind întemeiată de coloniști greci veniți din Asia Mică. Este considerată cea mai veche așezare de pe teritoriul României. Cetatea s-a întins odinioară pe 100 de hectare din care astăzi sunt dezgropate (arheologic) doar 2 hectare.

Advertisements

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Este bitcoin o religie? Ce spun istorici ai religiilor

Redacția

Tânăr jandarm, înjunghiat de bărbatul pe care tocmai îl salvase. Agresorul voia să se arunce de la etaj

Redacția

Cioloș spune că USR PLUS are disponibilitate pentru un nou dialog cu PNL, dar că e de neconceput ca o țară întreagă să se sacrifice pentru o singură persoană

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site