RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Orașul din România care va deveni capitală cultural europeană în 2021 este…TIMIȘOARA

Numele oraşului din România recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 a fost anunţat astăzi la Biblioteca Naţională a României dintre cele patru candidate – Cluj-Napoca, Baia Mare, Timişoara şi Bucureşti, potrivit Agerpres.

 

În 2021, Romania va da Europei o capitală culturală, alături de Grecia, Serbia și Muntenegru. Timișoara, orașul desemnat câștigător, va primi zeci de milioane de euro

  

Juriul internaţional delegat de UE pentru a decis ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu a ajuns joi în Capitală. Echipa care a lucrat pentru Bucureşti a numit candidatura „Oraşul in-vizibil”, clujenii au ales sloganul „Servus 2021″, Baia Marepropune programul „Cultura Ospitalităţii”, iar Timişoara – „Luminează oraşul prin tine”.

Conferinţa de presă în cadrul căreia a fost făcut public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România a avut loc astăzi, vineri, 16 septembrie 2016, ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22), în sala Mircea Eliade (parter).

Evenimentul a beneficiat de prezenţa Ministrului Culturii, doamna Corina Șuteu, precum și a președintelui juriului de experţi, domnul Steve Green şi a reprezentanţilor Comisiei Europene.

Ce înseamnă titlul de Capitală Culturală Europeană și cine îl acordă ?

„Capitală Culturală Europeană” este un proiect al Uniunii Europene iniţiat în 1985 cu scopul de a evidenţia bogăţia și diversitatea culturilor europene. Titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socio-economic remarcabil, fiind oferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an.

Numărul oraşelor care au deţinut titlul de Capitală europeană a culturii va ajunge la 60 în 2019. Acţiunea este deseori considerată iniţiativa emblematică culturală a Uniunii Europene.

Printre consecinţele raportate de oraşele care au deţinut anterior titlul se află următoarele:

Titlul de Capitală europeană a culturii a acţionat ca un catalizator pentru o schimbare majoră a oraşului sau a unei zone a oraşului.

O creştere semnificativă a respectului de sine şi a mândriei faţă de oraş în rândul cetăţenilor

O implicare mai mare în raport cu oferta culturală a oraşului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puţin probabilă.

Dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competenţe şi a unor noi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale.

O mai bună înţelegere şi un profil mai bine definit la nivel internaţional, care se traduc adesea prin dezvoltarea turismului şi o reputaţie mai bună.

Descarcă raportul juriului de experţi independenţi care a evaluat cele 14 candidaturi depuse pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. Raportul inițial cuprinde o evaluare generală a tuturor candidaturilor, lista restrânsă a oraşelor candidate care urmează a fi evaluate mai departe, precum şi recomandările pentru oraşele respective.

Sursa: oradeiasi.ro

Related posts

Obiecte pascale şi religioase, expuse în holul Casei de Cultură

Ema Roman

Proiecție film centenar – ”Darclée” la Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa

Redacția

Atelier de creație de mărțișoare la Căminul Cultural Helesteni (foto)

Redacția
Încarcă...