Deși știm că ar trebui să existe găuri negre de masă intermediară, se cunosc foarte puține despre originea sau caracteristicile lor.
Însă patru studii recente aduc lumină asupra acestui mister. Cercetarea a fost condusă de o echipă din laboratorul profesorului asistent Karan Jani de la Departamentul de Fizică și Astronomie al Universității Vanderbilt, care este și directorul fondator al Vanderbilt Lunar Labs Initiative. Lucrările au fost finanțate de National Science Foundation și Biroul Provostului pentru Cercetare și Inovare al Universității Vanderbilt.
Studiul principal a fost publicat în Astrophysical Journal Letters și a fost condus de Anjali Yelikar, cercetătoare postdoctorală în cadrul Lunar Labs, și Krystal Ruiz-Rocha, doctorandă în astrofizică. Echipa a reanalizat datele obținute de detectorii LIGO (SUA) și Virgo (Italia), câștigători ai Premiului Nobel.
Cercetătorii au descoperit că undele gravitaționale analizate corespund fuziunii unor găuri negre cu mase între 100 și 300 de ori mai mari decât cea a Soarelui — fiind cele mai masive evenimente de unde gravitaționale înregistrate vreodată în astronomie.
„Găurile negre sunt fosilele supreme ale cosmosului,” a spus Jani. „Masele acestor găuri negre identificate sunt foarte speculative în astronomie.