RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Numărul pensionarilor care fentează legea s-a redus cu o treime

Numărul de dosare de executare silită, deschise la Casa de Pensii Iaşi, a scăzut cu aproximativ 30% faţă de acum doi ani. Statisticile cu activitatea pe anul trecut apar într-un raport publicat zilele trecute de Casa de Pensii Iaşi. Cifrele arată că în 2016 s-a înregistrat un număr de 153 de dosare, mai puţine faţă de anul 2015, când au fost aproape 200 sau acum doi ani, când s-au înregistrat 216 dosare.

 

În dosare apar nereguli precum: cumularea pensiei cu alte venituri salariale, încasarea sumei pentru însoţitor în cazul persoanelor cu handicap, concomitent cu pensia, stabilirea eronată a pensiei pentru nevăzători sau cumularea pensiei de handicap gradul 3 cu alte venituri. „În anul 2016 au fost înregistrate şi soluţionate 4.671 de cereri din partea executorilor judecătoreşti referitoare la popririle din drepturile de pensie plătite de terţul poprit, CJP IASI. Au mai fost înregistrate şi soluţionate 152 de cereri din partea executorilor judecătoreşti referitoare la confirmarea calităţii de asigurat/pensionar a debitorilor din dosarele  de executare”, se precizează în raport. Tot aici se poate observa faptul că a scăzut şi numărul de dosare în instanţă. În 2016 s-au în înregistrat 556 de dosare de apel, recurs, fond, revizuire şi contestaţii în anulare, cu 12 mai puţin ca acum doi ani, gradul de soluţionare fiind de 66% în favoarea Casei de Pensii.

  

Conform cifrelor statistice, 145 de dosare au soluţionare favorabilă, 75 nefavorabilă iar un număr de 336 de dosare încă se află în curs de soluţionare. „Toate dosarele nefavorabile au avut ca obiect recunoaşterea grupelor de muncă. Cele mai multe soluţii nefavorabile au fost pronunţate în dosarele în care a fost reprezentată  CNPP, având ca obiect contestaţii la hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii. Acestea au presupus şi plata cheltuielilor de judecată, despăgubiri şi, în unele cazuri, dobânzi calculate la drepturile de pensie cuvenite”, se precizează în raport.

De asemenea, Comisia pentru aplicarea legii 189/2000, cu privire la drepturile persoanelor persecutate de către regimurile instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, a admis 64 de dosare din cele 82 depuse. Numărul a rămas constant, acum doi ani înregistrându-se acelaşI număr de dosare. A crescut însă numărul de dosare ce vizează legea 309/2002 cu privire la recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961. În această direcţie, pe anul 2016 s-au înregistat un număr de 76 de dosare, din care  74 au fost admise de comisie.  

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Primăria Pașcani: Zero lei virați Spitalului Municipal pentru achiziția de teste, materiale sanitare și aparatură!

Marius Parteni

Prima zi în vamă cu formularul digital de localizare. Majoritatea românilor ajunși luni la frontieră nu aveau documentul completat

Redacția

Încep acțiunile de curățenie și reparații la spațiile de joacă din Pașcani!

Redacția
Încarcă...