RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Nemulţumiri în învăţământ! Profesorii îşi vor primi salariile pe data de 14 a fiecărei luni

Anul nou a început cu nemulţumiri din partea salariaţilor din sistemul bugetar. Cadrele didactice şi funcţionarii publici vor primi salariile mai târziu decât se întâmpla până acum.

 

  

Noua dată la care se vor face plăţile pentru aceste categorii este 14 a fiecărei luni. Modificarea a venit ca urmare a unei decizii din partea Ministerului Învăţământului în colaborare cu Ministerul de Finanţe.

”Începând cu luna ianuarie, plata salariilor în sistemul de învățământ va fi pe data de 14, în fiecare luni, după luna încheiată. Este o decizie a Ministerului în colaborare cu Ministerul de Finanțe prin care, în baza legii salarizării care a fost promulgată și se aplică începând cu luna ianuarie, datele de salarii ale angajaților din sistemul bugetar vor fi aceleași cu ale ordonatorului principal de credite. Începând cu luna ianuarie salarizarea din sistemul de învățământ nu mai este prin consiliile locale, ci este prin ministerul Educației. Faptul că Ministerul Educației pentru angajații proprii și pentru cei din Inspectoratele Școlare, Palatele, Cluburile Copiilor care țin de Ministerul Educației, ziua de salarizare a fost până acum pe data de 14 și pentru unitățile școlare se va aplica tot data de 14.

Banii vor fi viraţi de Ministerul Educaţiei Naţionale în conturile Trezoreriei, urmând ca fiecare unitate în parte să îşi stabilească o programare a plăţii salariilor. Vor fi multe probleme, susţin sindicaliştii, începând de la cozile ce se vor forma la bancomate.

“Chestiunea aceasta a provocat mare nemulțumire în rândul angajaților pentru că de aici recurg foarte multe aspecte care sunt negative pentru noi, pentru angajați. În primul rând sunt foarte mulți angajați care au rate la bănci și au data scadentă înainte de data de 14. Aceștia vor avea o problemă în sensul că vor trebui să schimbe datele de rambursare ale creditelor ceea ce înseamnă niște costuri pentru că se plătesc dobânzi suplimentare, în al doilea rând e vorba de cei care au salariile pe carduri. În momentul în care sumele se vor vira pe data de 14 vă închipuiți cam cum vor arăta cozile la bancomate pe data de 15. Un semn de întrebare ne punem și în privința posibilității trezoreriilor de a asigura lichiditățile pentru ziua de 14 pentru că așa cum arată ordinul nu spune că se plătesc salariile între 14 și 20, strict data de 14, deci o zi unică de plata a salariilor în sistemul de învățământ”, a precizat preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret Iaşi.

Preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret Iaşi este de părere că totul ţine de o strategie prin intermediul căreia statul are de câştigat.

“Până acum salarizarea se producea între 5 și 14 ale lunii. Închipuiţi-vă că pentru nouă zile, toată activitatea de plată a salariilor se concentrează într-o singură zi. Acest lucru mi se pare imposibil. Cred că mai este vorba şi de o altă strategie financiară a Guvernului României, în sensul că orice ban care stă în trezorerie produce bani. Faptul că nouă zile, banii nu vor pleca din trezorerie spre angajaţii din învăţământ, înseamnă că vorbim despre o socoteală financiară bine gândită, astfel încât statul să câştige”, a mai completat Mirel Pristavu.

Related posts

Salonul Ofertelor Educaţionale, joi, 25 aprilie, la Iași. Ofertele de învăţământ liceal, profesional, dual pentru anul şcolar 2024 – 2025

Redacția

Bani, flori și diplome de excelență pentru cele două zeciste la bac

Irina Gherasim

Tinerii şomeri învaţă să-şi promoveze satele în care s-au născut

Redacția
Încarcă...