NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mii de vaccinuri împotriva gripei zac nefolosite în frigiderele medicilor. Pacienţii refuză imunizarea după ce se informează pe internet despre reacţiile adverse

Medicii de familie din Iaşi au rămas cu vaccinurile antigripale pe stoc. Deşi Direcţia de Sănătate Publică a primit 17.500 de doze de ser, adică o treime din necesar, chiar şi aşa peste 1.300 de vaccinuri sunt nefolosite. Specialiştii spun că de la an la an, tot mai multe persoane aleg să nu se vaccineze, fie pentru că sunt sceptici în urma a tot ceea ce citesc pe internet, fie pentru că se tem de reacţiile adverse.

Vaccinarea antigripală pierde tot mai mult teren în rândul populaţiei. De la an la an, numărul imunizărilor scade considerabill. Astfel, dacă în sezonul rece din 2013-2014 au fost aproximativ 24.000 de persoane care s-au imunizat în judeţul Iaşi, iarna trecută numărul lor a scăzut cu o treime, până la aproximativ 16.000. Şi anul acesta numărul llor abia depăşeşte 16.000. Astfel, din cele 17.870 de doze venite în două tranşe, 1.307 zac în frigiderele medicilor de familie.

  

 ‘’Din păcate nu ne-am epuizat dozele. Mai sunt încă peste 1.000 pe stoc. Lumea nu se mai vaccinează, iar noi nu mai putem cere suplimentar doze dacă nu le-am epuizat pe acestea. Teoretic, necesarul transmis la noi era cu mult mai mare, dar iată că nu s-a reuşit să se facă toate’’, spune Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Medicii de familie spun că pacienţii sunt greşit informaţi şi vin cu idei preconcepute în ceea ce priveşte imunizarea antigripală.

 ‘’Sunt persoane care nu vor să se vaccineze pentru că au citit pe internet informaţii scrise de către persoane total neavizate, ascultă sfaturile vecinilor, ceea ce este total greşit. Imunizarea trebuie făcută în sezonul rece’’, spune Anca Deleanu, medic de familie. Vaccinul antigipal este recomandat cu precădere persoanelor cu boli cronice şi vârstnicilor.

sursa adevarul.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Mersul pe bicicletă – un sport periculos

Răzvan Grecu

Un sfert dintre copiii prematuri riscă să orbească

Redacția

Un nou bilanț cu peste 10.000 de îmbolnăviri. Presiune uriașă pe ATI, aproape 1.200 de pacienți în stare gravă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site