În timp mii de pacienți cu boli grave așteaptă să poată avea acces la tratamente de ultimă generație, bugetul alocat medicamentelor compensate nu prevede nicio creștere pentru 2024, în condițiile în care 28 de terapii inovatoare vor intra în sistemul de compensare anul viitor, atrage atenția Asociația Română Producătorilor Internaționali de Medicamente. Astfel, bugetul nu ține cont de propunerea de actualizare a Listei de medicamente compensate, publicată în urmă cu câteva zile de Ministerul Sănătății și nici de situația din 2023, când peste 30 de contracte cost-volum nu au putut fi inițiate din lipsa fondurilor necesare. În 2024, pe lângă aceste contracte la care negocierea nu a început, se așteaptă renegocierea a aproximativ 80 de contracte cost-voum/cost-volum-rezultat aflate în derulare.
Atât medicamentele propuse pentru includere în Lista de compensate, cât și cele din contractele cost-volum ale căror negocieri nu au fost inițiate adresează boli precum cancerul, bolile rare, boli imunologice și altele.
Deși în ultimii doi ani Ministerul Sănătății a făcut eforturi pentru actualizarea Listei de medicamente compensate, incluzând în compensare peste 90 de medicamente și indicații noi, datele indică că România rămâne la coada clasamentului european privind accesul la medicamentele inovatoare, din punct de vedere al proporției acestora care sunt rambursate și al duratei de timp în care acestea ajung la pacienții români.
» Citește continuarea pe pagina autorului