NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mii de orfani din județ sunt crescuți de părinți profesioniști

 

 

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au precizat că, la nivelul judeţului, peste 1.000 de micuţi sunt daţi în plasament maternal. „În sistemul de asistenţă maternală din judeţul Iaşi activează un număr de 772 de asistenţi maternali care ocroteau, în luna mai 2019, un număr de 1.422 de copii”, au menţionat cei de la DGASPC Iaşi.

 

Conform acestora, până la sfârşitul anului 2023, în judeţul Iaşi se va realiza extinderea actualei reţele de asistenţi maternali profesionişti. „Este vorba despre o extindere cu un număr de 225 de asistenţi maternali. Se va efectua formarea profesională continuă a acestora şi a asistenţilor maternali existenţi în prezent în reţeaua DGASPC Iaşi. Pentru cei care vor fi recrutaţi şi selectaţi în cadrul acestui proiect de extindere se vor respecta cerinţele prevăzute în hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Iaşi nr. 270/R2 din 22 mai 2018”, au mai spus reprezentanţii instituţiei.

4.500 de copii îngrijiţi în asistenţă maternală

În capitala Moldovei, iniţiativa formării unei reţele specializate de asistenţi maternali a apărut acum mai bine de 25 de ani, când Iaşul avea cel mai mare număr de copii instituţionalizaţi la nivel naţional. Sub forma unui program pilot – „Familii Foster-Care”, prin colaborarea dintre Centrul de Sprijin Familial şi Ocrotirea Copilului Iaşi, care funcţiona în cadrul Consiliului Judeţean, şi Fundaţia pentru Copiii Noştri – Bucureşti, în anul 1995 erau pregătiţi primii asistenţi maternali.

Necesitatea oferirii de servicii similare creşterii şi educării într-un centru de plasament devenise stringentă, iar „închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii de îngrijire alternativă” era una dintre condiţiile impuse la nivel european în domeniu.

În urmă cu 20 de ani, în judeţ, existau un număr de 79 de familii Foster, acum, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din subordinea Consiliului Judeţean, sunt aproape 800 de asistenţi maternali profesionişti (din care 627 în mediul rural) ce ocrotesc 1.500 de copii. Din 1998 aproape 4.500 de copii au fost îngrijiţi în asistenţă maternală.

Dintre cei atestaţi ca şi părinţi profesionişti în primul an al existenţei acestei „meserii” la nivelul judeţului, 20 ocrotesc şi educă şi în prezent copii.

Cursuri de formare profesională

Cei de la DGASPC Iaşi au mai afirmat că, în cursul anului trecut, s-a continuat perfecţionarea profesională a angajaţilor (asistenţi, psihologi, psihopedagogi, kinetoterapeuţi), cursurile fiind organizate atât în cadrul Centrului de Perfecţionare Galata, cât şi la sediul Direcţiie. Formatorii au fost atât din cadrul centrului, cât şi din cadrul serviciilor din aparatul propriu al DGASPC Iaşi şi invitaţi din cadrul altor instituţii.

Mai mult, s-au iniţiat şi organizat cursuri de formare continuă pentru asistentii maternali profesionisti. Cursurile de perfecţionare au fost organizate în urma identificării nevoilor asistenţilor: curs de specializare pentru asistenţii maternali care ocrotesc copii cu nevoi speciale şi un modul pentru copii cu nevoi speciale (o grupă). „S-a accentuat latura practic aplicativă şi de conştientizare a responsabilităţii asistenţilor maternali în respectarea interesului superior al copilului ocrotit şi în realizarea demersurilor necesare respectării tuturor drepturilor copilului, mai ales în contextul modificarilor legislative privind încadrarea în grad de handicap a copilului”, au încheiat reprezentanţii instituţiei ieşene.

Asistentul maternal are calitatea de angajat al DGASPC, cu îndatoriri şi drepturi contractuale.

Dacă la început, îngrijirea în familiile substitut a fost prevăzută ca fiind una pe termen scurt, cu timpul, aceasta a devenit una pe termen mediu, chiar lung, cauzată de absenţa resurselor economice ale familiilor de origine. Acest lucru a condus la diluarea legăturilor afective dintre copii şi părinţii naturali, intensificarea celor cu asistentul maternal, astfel încât, în momentul reintegrării sau integrării familiale copilul riscă să resimtă separarea de părintele temporar ca pe o situaţie de abandon, asemanătoare celei iniţiale, de la instituirea măsurii de protecţie.

Identificarea unei familii de asistenţi maternali, potrivită pentru copiii care ajung în evidenţa DGASPC, poate fi extrem de solicitantă atât profesional cât şi afectiv, pentru specialiştii din sistem.

Criterii pentru a deveni asistent maternal

Persoana care doreşte să devină asistent maternal trebuie să întrunească anumite condiţii şi anume : să fie absolvent de studii medii (liceul cu/fără diplomă de bacalaureat), să aibă vârsta maximă de 50 de ani, referinţe pozitive din partea autorităţii locale, disponibilitatea de a urma cursurile de formare profesionalăorganizate de DGASPC Iaşi, în vederea atestării.

 

continuare pe www.evenimentul de iasi.ro

 

loading...
Advertisements

Related posts

Meteo: Ultima zi cu temperaturi de peste 30 de grade? De maine, nori si ploi

Redacția

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă: -19 grade Celsius

Redacția

Câţi bani cheltuiesc lunar românii pentru cosmetice şi produse de îngrijire personală

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site