RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Mega-afacerea cu melci din Tătăruşi s-a născut moartă din faşă

Proiectul prevedea o investiţie de cinci milioane de euro ce urma să se întindă pe o suprafaţă de zece hectare de teren. S-a ales praful de proiectul construirii în judeţ a celei mai mari ferme de melci din Europa. Anunţată cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doi ani, investiţia de 5 milioane de euro programată de un om de afaceri grec în comuna Tătăruşi nu s-a mai materializat.  

La începutul anului 2014, o firmă din Bucureşti, patronată de omul de afaceri grec Nikolaos Chlepas, cunoscut îndeseobi afacerilor cu mobilă,avea în plan deschiderea unei afaceri mari cu melci în comuna Tătăruşi. Iniţial, proiectul prevedea construirea unei ferme care să se întindă pe 10 hectare, care însă urma a fi extinsă pe o suprafaţă de 10 ori mai mare. Investiţia pentru prima fază a proiectului se învârtea la acea dată în jurul sumei de 500.000 euro. Ulterior, melcii crescuţi pe dealurile judeţului Iaşi urmau a fi vânduţi în mare parte către Grecia, dar şi în ţări din din Vest, îndeosebi pentru consum alimentar, dar şi ca materie primă pentru industria farmaceutică. 

„Dorim să facem cea mai mare firmă de melci din Europa. Avem parteneriat în comuna Tătăruşi. Momentan suntem în faza de proiect. În prezent, se lucrează la amenajarea spaţiului, la însămânţarea terenului. Peste o lună (martie 2014 – n.red.) vom popula ferma cu melci. Momentan, cea mai mare fermă de melci din lume este în Grecia. Aceasta are 80 de hectare”, declara investitorul grec pentru „Ziarul de Iaşi” în februarie 2014. De atunci însă nu s-a mai auzit nimic pe marginea acestui subiect. Chiar şi edilul comunei Tătăruşi spune că până astăzi nu a avut vreo întâlnire cu omul de afaceri sau reprezentanţi ai firmelor acestuia. „M-ar bucura foarte mult să vină în comună investitori pentru deschiderea de afaceri. Noi ne chinuim să le asigurăm partea ce ţine de infrastructură, că altfel, fără drumuri, canalizare şi alte utilităţi nu atragi niciun om de afaceri să investească. Totuşi, pe marginea acestui subiect nu vă pot spune mare lucru. Am citit în presă despre planurile cu ferma de melci, dar atât ştiu. Până în prezent nu a venit nimeni să discute la noi la sediu despre un asemenea proiect”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi. Nikolaos Chlepas s-a făcut cunoscut în România prin derularea mai multor proiecte imobiliară în Bucureşti, dar şi prin investiţiile sale în fabrica de mobilă Neoset.

  

O vreme, acesta a şi „cochetat” cu sportul românesc, din postura de acţionar majoritar al echipelor de baschet feminin Olimpia şi Rapid Bucureşti. Pentru investiţia din comuna ieşeană, Chlepas înfiinţase şi o firmă în decembrie 2013, SC Beta Global Trading SRL, unde deţinea 90% din acţiuni. Asociat cu omul de afaceri elen în cadrul firmei era avocatul bucureştean Ştefan-Alexandru Pustin. „Nu mai ştiu nimic de Nikolaos Chlepas. Totul a rămas la stadiul de proiect în Tătăruşi”, spune avocatul. Cristina-Mihaela Stroe, administrator la Beta Global Trading şi acţionară împreună cu omul de afaceri grec în firma SC Nikos Snails România SRL, spunea în februarie 2014 că poartă discuţii cu autorităţile locale, iar acestea priveau sceptic proiectul. „Suntem faza de discuţie, avem tratative şi cu autorităţile locale. Aceştia s-au arătat puţin sceptici privitor la investiţia noastră. Foarte multe iniţiative de acest gen au fost începute, dar au fost abandonate”, zicea atunci oficialul Beta Global Trading. Cu toate că jurnaliştii ziarului nostru au încercat în repetate rânduri să discute pe marginea acestui subiect şi cu Chlepas, acesta nu a răspuns apelurilor telefonice. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Parlamentari și consilieri locali din Pașcani chemați la DNA. Dosarul are legătură cu primarul Pantazi

Marius Parteni

Alexe: „Nu putem ca în fiecare an să creştem salariile, în timp ce mediul privat gâfâie“

Redacția

Vechii stâlpi de iluminat de pe zona centrală a Municipiului Pașcani, au fost îndepărtați de pe domeniul public

Răzvan Grecu
Încarcă...