RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii ieşeni – suplimentele Omega 3, bani irosiţi pentru o iluzie a sănătăţii

Există în rândul populaţiei credinţa că suplimentele de acizi Omega 3 protejează inima şi că reduc şansa unui deces.

O revizuire sistematică a 79 de studii clinice publicată în luna iulie în Cochrane Library arată că suplimentele de Omega 3 nu reduc riscul asupra bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, a deceselor cauzate de afecţiuni cardiace, însă nici nu îl cresc. De-a lungul timpului exista ideea că o creştere cu 1% a cantităţii de Omega 3 în alimentaţie ar reduce cu 40% riscurile de infarct, lucru care însă nu a fost dovedit. Astfel, suplimentele pe care oamenii le cumpără reprezintă conform specialiştilor o cheltuială nejustificată.

  

 

„Mulţi oameni iau un supliment zilnic de Omega 3 cu convingerea că este bun pentru inima lor. Dar ultimul nostru studiu, o revizuire sistematică a 79 de studii clinice, nu a găsit nicio dovadă a acestei credinţe. De fapt, într-unul din studii, bărbaţii cu angină care au fost repartizaţi la întâmplare pentru a lua suplimente de Omega 3 au fost expuşi unui risc mai mare de «deces cardiac» decât cei care nu au fost desemnaţi să ia suplimentul”, precizează Lee Hooper, autorul principal al articolului, de la University Of East din Anglia.

Omega 3 este un tip de grăsime, existând trei tipuri principale de acizi graşi, unul dintre ele se găseşte în grăsimile din alimentele vegetale, iar celelalte două, denumite „grăsimi cu lanţ lung” (long chain), se găsesc în mod natural în peşte, cum ar fi somonul şi uleiurile de peşte inclusiv, uleiul de ficat de cod.

Astfel, în cadrul studiilor au fost incluşi 112.059 de participanţi din întreaga lume, fiind vorba despre bărbaţi şi femei din America de Nord, Europa, Australia şi Asia, unii fără probleme de sănătate, alţii cu diferite boli cronice. Aceştia au fost repartizaţi aleatoriu, astfel că jumătate din ei au luat supliment cu Omega 3, iar jumătate au luat placebo, fără să ştie în care jumătate au nimerit, fiind urmăriţi timp de un an de zile pentru a se vedea dacă există sau nu beneficii. Concluziile au fost similare atât pentru suplimentele obţinute din ulei de peşte, cât şi pentru cele obţinute natural, şi anume lipsa unui efect concret în reducerea mortalităţii.

Teoretic, se presupune că acizii Omega 3 scad tensiunea arterială, modifică profilul lipidelor din organism, reducând trigliceridele serice, având un efect antiinflamator şi stabilizând placa de aterom (ateromul reprezintă o acumulare de grăsimi, colesterol „rău”, care se depune la nivelul vaselor de sânge mari), iar prin acest mecanism se reduc evenimentele cardiovasculare. Mai exact, pentru a avea o imagine asupra beneficiului foarte mic pe care consumul de Omega 3 îl are, asta înseamnă că dacă 1.000 de persoane consumă astfel de suplimente, o singură persoană ar putea preveni un eveniment cardiovascular. Medicii spun că se consideră eficient atunci când 10% din 1.000 de persoane prezintă efecte pozitive în urma consumului. Aceştia atrag atenţia astfel asupra acestui aspect, în primul rând prin sintetizarea sistematică făcută de cei de la Cochrane, fiind vorba astfel despre o sursă credibilă.

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Vârsta medie a pacienţilor cu COVID-19 din România este de 41 de ani

Redacția

Cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei. În București și șapte județe, rata de infectare depășește pragul de 1,5

Redacția

SEMNAL DE ALARMĂ! „La Pneumologie suntem la un pas de colaps“

Redacția
Încarcă...