NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Maria Tănase, 100 de ani de la naștere. Drumul de la fata de mahala la „regina muzicii populare”

A fost numită „privighetoarea României”, „regina muzicii populare”. Repertoriul ei cuprinde peste patru sute de cântece populare din toate regiunile țării. Luna aceasta, la 25 septembrie, se împlinesc o sută de ani de la nașterea Mariei Tănase.

 

Maria Tănase, numită „regina cântecului românesc” sau „Edit Piaf a României”, s-a născut în 1913, în vechea mahala a Cărămidarilor, un cartier pe malul Dâmboviţei, după cum povestea chiar ea, plin de grădini şi pomi fructiferi.

  

La opt ani urcă prima oară pe scena căminului cultural din mahala, unde era organizată serbarea şcolară de sfârşit de an. Face doar trei ani de şcoală ca să-şi poată ajuta părinţii la munca în grădină.

Când avea 21 de ani, Maria Tănase câştigă preselecţia pentru Teatrul de revistă condus de Constantin Tănase. Nu rezistă decât câteva luni şi pleacă pentru că nu voia să apară în faţa publicului în pantaloni scurţi şi pene. Ajunge să cânte la radio live şi devine extrem de populară. Deşi trăia în lux cu prietenii, rămâne fata simplă de mahala.

În 1939 pleacă la Expoziţia Universală de la New York, unde avea programat un concert. Erau acolo şi George Enescu şi Constantin Brâncuşi, cu care ar fi avut o idilă. A impresionat nu doar prin voce, ci şi prin frumuseţe.

În 1940, Garda de Fier distruge toate discurile de la Radio pe motiv că ar strica adevărata muzică populară românească. Motivul era de fapt cercul de prieteni ai artistei, mulţi dintre ei evrei.

S-a măritat la 37 de ani şi pentru că nu putea avea copii a adoptat o fată de 16 ani.

În timpul unui turneu, i s-a făcut rău pe scenă. Avea doar 49 de ani. Iar medicii i-au spus că are cancer la plămâni. Când a simţit că nu mai are mult de trăit, cântăreaţa și-a lăsat scris testamentul: „Cu limbă de moarte îi rog să nu aducă nimanui la cunoştinţă despre moartea mea cu excepţia oficialităţilor şi în orice caz înmormântarea să fie anunţată cu o zi mai târziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascaradă”.

Moare pe 22 iunie 1963, cu trei luni înainte să împlinească 50 de ani. Aproape un milion de români au condus-o pe ultimul drum.

Ioan Holender, președinte și director artistic al Festivalului „George Enescu”, fost director al Operei de Stat din Viena, naistul Nicolae Voiculeț și jurnalistul Emil Hurezeanu au fost invitații lui Cosmin Prelipceanu la „Jurnalul de seară” de marți pentru au rememorat aspecte iedite din viața marei artiste.

sursa stirile digi24

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Un judecător italian ucis de mafie a fost beatificat, în vederea sanctificării

Redacția

Dezbatere despre violența domestică, moderată de Gianina Corondan, la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Pompierii pășcăneni au intervenit la două incendii de vegetație

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site