NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Manifestare FILIT la Colegiul ”Sadoveanu”

Elevii Colegiului Național ”Mihail Sadoveanu” au fost astăzi gazde și parteneri de dialog pentru doi scriitori-Jan Cornelius și Florin Irimia, în cadrul FILIT 2019.

Tinerii au fost coordonați de profesoarele Anca Berenghia și Anișoara Sprînceană. Energie, entuziasm, spontaneitate și deschidere culturală au fost cuvintele cheie ale dialogului.

JAN CORNELIUS, scriitor de limbă germană originar din România, traducător şi publicist, s-a născut în 1950 la Reşiţa. A studiat franceza şi engleza la universităţile din Timişoara, Düsseldorf şi Stirling (Scoţia). După ce a părăsit România în 1977, s-a stabilit la Düsseldorf, unde a lucrat câţiva ani ca profesor de liceu. A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. A colaborat la reviste satirice germane şi elveţiene şi a scris comentarii despre cultura modernă şi piese radiofonice pentru posturile de radio naţionale din Germania şi Elveţia. În România, a publicat comentarii despre literatură în Observator cultural, Dilema veche şi România literară. A tradus în limba germană şi a prezentat în lecturi publice diverşi scriitori români contemporani, printre aceştia numărându-se Dan Lungu şi Matei Vişniec.

 Florin Irimia (n. 1976, Iasi), asistent doctor la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Semneaza cronici literare incepind cu anul 2001 in calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatura, Dilemateca, Romania literara, Timpul si Suplimentul de cultura, unde actualmente detine o rubrica permanenta. In 2009 debuteaza ca prozator in revista Noua literatura (sub pseudonimul Eduard Tautu), iar in 2011 publica romanul de debut, Defekt, la Editura Brumar. Este prezent in antologia Alerta de grad zero in proza scurta romaneasca actuala (editor Igor Ursenco), aparuta la Editura Herg Benet. A mai publicat proza scurta in revistele Familia, Suspans, Timpul, Zona literara, precum si in Ziarul de Iasi. 

 Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect aflat la a șaptea ediție ce reunește la Iași, în perioada 2-6 octombrie 2019, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Expoziţie „Unirea de la 1918” – organizată de Muzeul Municipal şi Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Ema Roman

Invitație la expoziția de bază a muzeului municipal Pașcani

Teona Gherasim

Primarul i-a prelungit perioada de preaviz directorului Casei de Cultură

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site