NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Lucrările de la lacul Peștișorul sunt executate fără proiect, fără autorizație de construire și fără aprobarea Consiliului Local

Primarul Dumitru Pantazi a dispus, l-a întoarcerea din concediu, ca muncitorii de la Gospodărie Comunală să demoleze zidul prăbușit al Lacului Peștișorul. Lucrarea a fost demarată, fără a parcurge etapele legale și anume obținerea acordului Consiliului Local pentru soluția tehnică și economică a investiției, bugetarea lucrărilor, obținerea unei autorizații de construcție și semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

Cu toate acestea, primarul Dumitru Pantazi a declarat pentru televiziunea sa favorită că aceste lucrări vor fi făcute în regie proprie, iar ele se vor întinde pe parcursul „următorilor ani”.

„Am golit de apă acest bazin. L-am lăsat să se usuce o perioadă. Timpul este prielnic pentru lucrări în această zonă și am început să decapăm, să pregătim terenul pentru a turna radierul să reparăm zidul de sprijin. Sigur nu vom reuși în această toamnă să rezolvăm problema integral, dar în anii următori vom continua cu reabilitarea zidului de sprijin astfel încât acest bazin să fie util, folosit pentru agrement pentru cetățenii municipiului Pașcani. Sigur nu-i rezolvată problema cu zidul de sprijin, va trebui să investim și în zona de fund a bazinului pentru că ați observat în fiecare an sunt probleme cu vegetația și va trebui și fundul bazinului să fie betonat”, a declarat primarul Dumitru Pantazi, la televiziunea sa favorită.

Decizia edilului de a chema presa favorită pentru a da declarații despre această lucrare, a fost interpretată de adeversarii politici ca fiind pur electorală. Liberalul Claudiu Bodoașcă a atras atenția că  lucrările nu au aprobarea Consiliului Local și că sunt ilegale.

„Acele lucrări se fac în scop electoral fără a avea în spate indicatori tehnico – economici, proiect sau chiar avize din partea Primăriei. Sunt lucrări care nu au nicio finalitate, lucrări făcute doar de ochii lumii, doar ca domnul primar să puncteze la capitolul imagine, pentru a mai culege niște voturi de la cetățenii ce nu-i cunosc îndeajuns indolența administrativă. Pentru această lucrare, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați în anul 2014, iar acum trebuie actualizați. În anul 2019 grupul liberalilor a venit cu un proiect de hotărâre, ce a fost aprobat, pentru alocarea unei sume în vederea actualizării acestor indicator. Nu s-a dus la îndeplinire hotărârea, iar în acest an la bugetul local s-a prevăzut din nou bani pentru actualizarea acestor indicatori. Până la această dată, în Consiliul Local nu au fost prezentați indicatorii tehnico – economici actualizați pentru a fi votați și apoi să se treacă la lucrări efective. Ceea ce se întâmplă acum este o ilegalitate, din punctul meu de vedere, lucrări care nu au fost aprobate nici când s-a aprobat programul de lucrări al Gospodării Comunale. Nu știu din ce bani fac această lucrare și nu știu cum v-a arăta malul lacului după ea. Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a banilor publici”, a acuzat Claudiu Bodoașcă, consilier PNL.

Și Cristian Rățoi de la Pro România consideră că lucrările au fost demarate pentru obținerea de către primarul Dumitru Pantazi a unui avantaj electoral. Liderul Pro România Pașcani a atras atenția că soluția tehnică propusă de primarul Dumitru Pantazi este una costisitoare și care în final va transforma lacul într-un banal bazin cu apă.

„Mi se pare că-i ceva făcut pe repede înainte și de la o cea mai mare distanță față de Pământ se vede  cu iz electoral. Nu este ceva care să fie făcut cu capul. Să te apuci acum să torni o bucată de beton în locul celei vechi, nu mi se pare o soluție. Mai degrabă faci proiectul, taluzezi și te apuci de treabă. Așa să te apuci să faci doar o buză din zidul lacului, nu mi se pare un lucru bun. Eu aș terasa malul lacului, nu l-aș lăsa așa înalt. Asta ar aduce și o economie la lucrare, pentru că nu ar mai foarte mult beton și armătură. Și mai este o chestie, să te apuci să betonezi tot platoul unui iaz, nu cred că este o soluție, pentru că ăla nu mai este iaz. Sunt alte metode pentru a scăpa de alge și vegetație. Sunt atâția specialiști în piscicultură și acvacultură, care ar putea da soluții mult mai bune, asta dacă domnul primar vrea să asculte de specialiști sau bate cu pumnul în masă că el a hotărât. În primul rând costurile vor fi mult mult mai mari dacă betonezi tot lacul, pentru că pe lângă beton sunt și alte lucrări de făcut iar costurile ar fi foarte mari, iar rezultatul nu ar fi cel așteptat pentru că nu va mai fi un lac, ci un simplu bazin”, a comentat această situație și Cristian Rățoi, liderul Pro România Pașcani.

Reamintim că în anul 2014 aleșii locali au aprobat suma de 1.000.000 de lei pentru reabilitarea zidului afectat de trecerea timpului, însă până acum lucrările nu au fost demarate din lipsa banilor.

loading...
Advertisements

Related posts

Primarul a revenit la audiențe, după jumătate de an

Redacția

Viaţa are prioritate! Un păşcănean cere şefilor Primăriei, să amenajeze un trotuar pe strada Tăbăcăriei

Ema Roman

Leonard Ursu a susținut, în fața aleșilor, că nu a făcut deturnare de fonduri! A refuzat să spună cine a aprobat folosirea banilor de investiții pe alte cheltuieli!

Răzvan Grecu
Încarcă...