NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

La 8 mai este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (P)

Uniunea Europeană şi-a asumat prin Directiva 79/7/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1978, aplicarea treptată a principiului egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în domeniul securităţii sociale.

La 5 martie 2020, Comisia Europeană a prezentat strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, pentru perioada 2020-2025, care prezintă acţiunile şi angajamentul uniunii de a integra principiul egalităţii în toate domeniile de politică ale UE. Printre acţiunile prevăzute în această strategie se numără şi încetarea violenţei bazate pe gen şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică.

Persistă în societate mentalităţi anacronice privind statutul femeii, iar pandemia a accentuat inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii. Pandemia a condus la o creştere a violenţei împotriva femeilor, în timp ce responsabilităţile sociale şi casnice ale acestora au crescut. Realitatea a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă, ele fiind, de cele mai multe ori, în prima linie a luptei împotriva acestui virus.

Declaraţiile recente, mai puţin fericite, ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie: ,,Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, au stârnit reacţii chiar din rândul preoţilor.

  

Poziţia lui Calinic Argeşeanul, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care aduce un omagiu femeii, pe care o numeşte “înger pe pământ”, demonstrează că şi în percepţie religioasă lucrurile se schimbă: ,,Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii, toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor. Prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei”.

Mai avem de lucru în această privinţă! Personal sprijin egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi cred cu tărie că doar împreună, ca parteneri egali, putem trece peste momentele dificile şi putem asigura o societate sigură şi prosperă!

Deputat PNL Sorin Năcuţă

Advertisements

Related posts

Opt profesori de la Școala Specială vor participa în Spania la un curs de perfecționare

Redacția

Politica Guvernarii P.S.D. – ALDE, o gură de aer pentru mediul de afaceri!

Redacția

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe străzi din Pașcani

Redacția
Încarcă...