RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Județul Iași, locul patru pe ţară la numărul mormanelor de gunoi semnalate în natură

Spiritul civic al ieşenilor lasă însă de dorit şi la numărul de voluntari înscrişi pentru a face curăţenie în natură: nu suntem nici măcar în Top 10 pe ţară la acest capitol. Sâmbătă va avea loc Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală „Let’s Do It, Romania!“.

 

  

 Pe data de 15 septembrie va avea loc Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală „Let’s Do It, Romania!“, însă Iaşul, pe locul patru la nivel naţional în privinţa numărului de mormane de gunoi sesizate, nu se află nici măcar în topul primelor zece judeţe în privinţa voluntarilor care s-au oferit să ajute la curăţarea deşeurilor. Proiectul „Let’s Do It, Romania!“ face parte din miş­carea internaţională, World Cleanup Day, în cadrul căreia 150 de ţări se unesc în cadrul unei mişcări civice impresionante. Obiectivul World Clean­up Day este de a mobiliza 5% din po­pulaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament faţă de resurse şi faţă de deşeurile generate. În România, „Let’s Do It, Romania!“ îşi propune să mobilizeze un milion de voluntari, iar înscrierea se face pe www.letsdoitromania.ro.

181 de mormane la Iaşi

Proiectul a presupus în faza iniţială identificarea mormanelor de gunoi prin intermediul unei aplicaţii. Cei care identificau mormanele de gunoi, le fotografiau şi însemnau pe hartă locul în care se află deşeurile, urmând ca, pe 15 septembrie, acestea să fie cu­ră­ţate de către voluntari. Judeţul nostru se află pe poziţia a IV-a, cu 181 de mormane de gunoi identificate. Pe prima poziţie se află însă judeţul Ilfov, cu 484 de mormane, urmat de Dolj, cu 363 de mormane, şi de Cluj, cu 215 mormane. Din topul celor mai murdare judeţe, doar Dolj se află în top patru şi în ceea ce priveşte numărul de voluntari care s-au oferit să participe la ecologizare. Astfel, Doljul se află pe poziţia a patra în ceea ce priveşte disponibilitatea de a participa la curăţenie, cu 2.993 de voluntari. Cei mai mulţi voluntari sunt  din judeţul Olt, cu 7.955, Giurgiu, cu 5.118 voluntari, şi Bucureşti, cu 3.871 de voluntari.

La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris în total 2.135 de voluntari, dintre care 1.129 de persoane private, 740 de elevi cu vârsta de peste 15 ani, 31 de persoane din ONG-uri, 220 de persoane din companii şi 15 persoane reprezentante ale autorităţilor. Judeţele din Romania cu cei mai puţini voluntari la acest moment sunt Harghita, cu 31 de voluntari, Botoşani şi Mehedinti, cu 118 de voluntari, Alba, cu 161 de vo­luntari, şi Tulcea, cu 187 de voluntari.

 articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Related posts

Caniculă și instabilitate atmosferică. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Redacția

Paznicul Spitalului CF agresat de două persoane cărora le-a solicitat actele de identitate

Marius Parteni

Parcul “Ioana” – pregătiri pentru a fi redeschis în noul sezon

Ema Roman
Încarcă...