RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Jitaru, sforarul PSD!

PSD i-a administrat alianței PNL – PRO România o lovitură puternică, prin intermediul secretarului general Irina Jitaru! Reorganizarea CLP Ecoserv SRL și implicit demiterea lui Leonard Ursu și a celorlalți patru administratori ai societății a fost împiedicată luni, printr-o trădare orchestrată pe filiera Nedelcu – Jitaru.

Cronologic faptele stau după cu urmează:

  • Marți, 25 mai, a fost publicată ordinea de zi a ședinței ordinare pentru luna mai ce a avut loc în data de 31 mai. Pe ordinea de zi se afla proiectul de reorganizare a CLP Ecoserv SRL, prin care Leonard Ursu și alți patru administratori ai societății rămâneau fără funcții;
  • Pe 27 și 28 mai au avut loc ședințele comisiilor economice și juridice, iar proiectul a primit aviz pozitiv;
  • Luni, 31 mai, a avut loc ședința de Consiliu Local, iar proiectul de reorganizare a CLP Ecoserv SRL a fost respins după ce unul dintre consilierii PNL a trădat, votând împotrivă.

În spațiul online sunt tot felul de întrebări și supoziții pe acest subiect. Așa că, în urma mai multor discuții cu diverși consilieri locali, am ajuns la următoarea concluzie: trădarea unuia dintre cei 8 consilieri ai PNL a fost făcută pe filiera Gabriela Nedelcu – Irina Jitaru.

Spun asta, deoarece trădarea nu putea să aibă loc, dacă secretarul Irina Jitaru nu crea ambientul propice: votul secret. Aceasta a inventat ceea ce nu a existat până acum în istoria Consiliului Local Pașcani și probabil nicăieri în țară, votul secret al unei hotărâri ce are caracter normativ și patrimonial.

  

Jitaru și-a motivat gestul pe o prevedere, prost interpretată, din Legea 31/1990 care reglementează societățile comerciale, și care spune, pentru societățile pe acțiuni, că votul secret este obligatoriu pentru numirea sau revocarea membrilor consiliului de administraţie, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, pentru numirea, revocarea ori demiterea cenzorilor sau auditorilor financiari şi pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea membrilor organelor de administrare, de conducere şi de control ale societăţii.

Doar că CLP Ecoserv SRL nu e societate pe acțiuni, e un SRL cu un singur acționar- Consiliul Local, astfel că prevederea legală nu se aplică. Chiar și așa, partea din hotărâre prin care se desemna administratorul interimar a fost supusă la vot prin procedură secretă, astfel că din punct de vedere legal totul era acoperit.

Cu toate acestea, secretarul general Irina Jitaru a insistat pentru vot secret, ceea ce demonstrează în mod clar interesul ascuns al acesteia.

De altfel, strategia concepută cel mai probabil de Irina Jitaru, în opinia mea, este una foarte bine pusă la punct. În primă fază, consilierul PNL care de fapt a votat, în procedură secretă, propunerea de desemnare a unui administrator interimar al CLP Ecoserv SRL în persoana lui Dumitru Chiuariu. Acest vot a avut rolul de a crea în sânul alianței PNL – Pro România senzația că lucrurile sunt în regulă și că nu există posibilitatea ca cineva să trădeze indiferent de procedura de votare.

A urmat apoi votul pe întreaga hotărâre, vot care a fost precedat de remarca secretarului Irina Jitaru: „În urma numărării voturilor, atât domnul Chiuariu Dumitru, cât și colegul meu Vlad Marius (n.r. juristul Primăriei desemnat să se ocupe de modificarea actelor societății la ONRC ) au oținut 10 voturi din 10 exprimate, deci dacă se va vota și proiectul final domnul Chiuariu Dumitru va fi director interimar, iar colegul nostru se va ocupa de formalități la ONRC”.

Imediat după această remarcă, Jitaru a solicitat vot secret pentru proiectul de hotărâre în integralitatea sa, iar consilierii PNL au fost de acord, având în vedere faptul că la votul secret pentru nominalizarea administratorului interimar nu trădase nimeni.

Tocmai de asta am zis că strategia a fost bine pusă la punct, pentru că scopul final a fost să nu treacă proiectul, nu să se blocheze nominalizarea lui Chiuariu. Pentru că dacă consilierul PNL ar fi votat împotrivă la nominalizare, atunci alianța solicita o pauză de consultări pentru a propune pe altcineva, moment în care puteau să vadă cine a trădat sau să se asigure că a doua oară nu mai trădează nimeni.

Cine a fost însă în spatele acestei acțiuni? În opinia mea, este vorba despre consilierul PSD Gabriela Nedelcu. Aceasta este foarte bună prietenă atât cu Irina Jitaru, cât și cu Leonard Ursu. De altfel, ca sprijin la această supoziție este și plecarea intempestivă din ședință a Gabrielei Nedelcu, fără a mai aștepta votul pe proiectul de hotărâre privind reorganizarea CLP Ecoserv SRL,  demonstrând că știa deja deznodământul.

Deocamdată însă răspunsul la cea mai arzătoare întrebare și anume cine este consilerul din PNL care a trădat nu este unul destul de clar, pentru a fi postat în acest editorial.

Related posts

Apa, banii şi REFERENDUMUL!

Marius Parteni

Pantazi, ziariștii și destinul României: „Din cauza voastră a ajuns țara în halul ăsta”!

Marius Parteni

Ce facem după ce terminăm studiile?

Ema Roman
Încarcă...