NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Interviu: Sisteme de încălzire cu infraroșii. Acum şi în Pașcani

În urmă cu ceva vreme aflam despre o nouă tehnologie de încălzire foarte promiţătoare din punct de vedere al costurilor de instalare, întreţinere şi funcţionare: INFRAROŞIILE.

 

Şi cum această tehnologie este prezentă azi şi în PAŞCANI prin intermediul S.C. INFRA-SOLUTIONS S.R.L. am contactat administratorul acestei societăţi, Ciprian Matei, pentru a ne vorbi despre tehnologia de încălzire cu infraroşii precum şi despre avantajele sau dezavantajele acesteia.

  

Rep.: Spuneți-ne vă rog, ce sunt aceste panouri radiante în infraroșu şi ce aduc ele nou în domeniul încălzirii?

C.M. Sistemele de încălzire cu infraroşii sunt o invenție relativ recentă în domeniul încalzirii, care funcționează pe bază de curent electric și oferă o mulțime de avantaje față de toate celelalte sisteme de încălzire tradiționale, avantaje care vor face ca în scurt timp, majoritatea spațiilor de locuit să folosească această metodă de încălzire.

Rep: Mai concret ce noutăţi aduc aceste sisteme de încălzire? Care este principiul de funcţionare?

C.M. În linii mari, principiul care stă la baza acestor sisteme este acelaşi prin care ne încălzim de la razele solare, şi anume radiaţiile infraroşii. Astfel energia electrică este transformată în energie radiantă din spectrul infraroşu, energie ce va încălzi toate corpurile solide cu care vine în contact, menţinând nealterate calităţile aerului. Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, să ne imaginăm o masină cu geamurile ingheţate, pe timp de iarnă, după o noapte geroasă. Cu toate că temperatura aerului nu atinge valori pozitive, dacă razele soarelui intră în contact cu geamurile maşinii, acestea se vor dezgheţa.

Rep: De obicei sistemele de încălzire care au la bază curentul electric sunt mai costisitoare decât cele pe combustibili gazoşi, lichizi sau solizi. Susţineti că sistemele de încălzire cu infraroşii, deşi funcţionează pe bază de energie electrică, prezintă avantaje remarcabile faţă  de sistemele considerate mai puţin costisitoare, şi aici mă refer la centrale electrice, pe gaz, lemne, peleţi, etc?

C.M. Desigur. Şi sunt sigur că atunci când spuneţi “mai costisitoare” vă referiţi la costurile generate de acestea în funcţionare. Mai exact la factura lunară plătită pentru încălzire. Ei bine, datorită randamentului ridicat, de până la 99% de transformare a energiei electrice în energie radiantă, aceste sisteme duc la reducerea costurilor de încălzire cu până la 50%.

Rep: 50%? Nu este o estimare puţin cam optimistă?

C.M. Da, 50%. Chiar mai mult. Ca să fiu mai exact, costurile generate de aceste sisteme de încălzire în exploatare a fost cu 51,26% mai mici decât cele ale unei centrale cu gaz natural. Şi nu este o estimare, este rezultatul nenumăratelor comparaţii între diferite condiţii de exploatare, certificate şi de un test efectuat de Universitatea din SEVILLA, test care stă la dispoziţia tuturor clienţilor noştri, atât în magazin, cât şi pe site-ul nostru. De fapt, toate calităţile acestor sisteme de încălzire sunt susţinute de teste efectuate şi certificate emise de laboratoare de prestigiu din lume.

 

Rep: Vorbiţi cu precădere despre costurile de exploatare, dar ce ne puteţi spune despre investiţia iniţială? Cât costă achiziţionarea unui astfel de sistem?

M.C. Costul achiziţionării unui astfel de sistem depind de foarte multi factori, sau mai bine zis de necesarul de putere instalată care la rândul său depinde de mulţi factori, dar vă asigur că sunt mai mici decât în cazul oricărui alt sistem de încălzire.

Rep: Puteţi detalia?

M.C. Atunci când se proiectează un sistem destinat încălzirii unui spaţiu, primul lucru la care ne gândim este necesarul de căldură. Altfel spus căldura pe care spaţiul respectiv o pierde şi trebuie compensată de către sistemul de încălzire. De aici se observă că necesarul de căldură depinde, printre altele, de: dimensiunile spaţiului de încălzit, suprafaţa pereţilor exteriori, temperatura interioară dorită, temperatura exterioară minimă, dispunerea geografică, şi poate cel mai important, gradul de izolare al clădirii. Cu alte cuvinte necesarul de căldură şi implicit costurile sistemului de încălzire nu va fi acelaşi la un apartament situat la un etaj intermediar cu câte un singur perete exterior pentru fiecare cameră, comparativ cu un apartament situat la ultimul etaj, cu camere pe colţ, bloc fara acoperiş, etc.

Rep: Un exemplu concret, chiar dacă relativ, ne puteţi oferi?

M.C.: Dacă luăm în calcul un apartament cu 2 camere, cu câte un perete exterior pentru fiecare cameră, fără termoizolaţie exterioară, cu ferestre termopan a căror suprafaţă nu depăşeşte 3mp pentru fiecare cameră, etaj intermediar, toate apartamentele învecinate încălzite, sufragerie de 16 mp, dormitor de 11 mp, baie de 6 mp, bucătărie de 8 mp,  vom avea nevoie de câte un panou în fiecare cameră cu următaorele puteri instalate:

800W+550W+300W+400W adică, dacă luăm în calcul panourile PRIMA – soluţia economică, vom avea nevoie de 1 buc P8, 1 buc P6, 2 buc P4, adică 647 EURO+TVA. Şi cum în această perioadă avem o reducere de 20% pentru toate panourile, costul panourilor va fi 668 EURO TVA inclus. Adică 2900 RON.

Şi ca estimare de costuri lunare, în cazul unui astfel de apartament consumul se situează în plaja a 10-15kW/mp/lună adică aproximativ 500kW / lună, ceea ce înseamnă aproximativ 200 RON.

Rep.: Pe lângă avantajele de ordin financiar, ce alte avantaje au aceste sisteme comparativ cu cele tradiționale?

M.C..: În primul rând, instalarea lor se face foarte simplu, repede, ușor – fără aprobări, autorizații, proiect și timp pierdut, fără șantier și mizerie. Ele funcționează pe bază de curent electric, 220V, fără a fi necesară nicio modificare la rețeaua de curent a casei. Rețeaua nu este suprasolicitată deoarece consumul lor este foarte mic!  Pe lângă acest aspect foarte important, toate panourile radiante au termen de garanție 5 ani cu excepţia panourilor SUNJOY care au termen de garanție 10 ani – durata medie de viață a acestor panouri fiind de 25 ani, fără service și revizii, fără consumabile, fără nici o intervenţie ulterioară.  Practic, în 25 ani (dacă ne referim la panourile SUNJOY) va rezulta o investiţie de 3-4 ori mai mică decât cu o centrală electrică sau pe gaz! În plus, factura de încălzire este cu până la 50% mai mică!

Rep.: Din pliantul Dvs de prezenare înţeleg că aceste panouri nu au doar funcție de încălzire ci și un efect terapeutic extraordinar…

M.C.: Da, poate chiar mai important decât funcția de încălzire… Pe lângă funcția de încălzire, radiația infraroșie are şi o serie de efecte terapeutice bazate pe încălzirea în profunzime. Mai mult, panourile SUNJOY emit ioni negativi și nanosilver, radiații cu efect terapeutic excepțional, dovedit științific prin teste efectuate în cele mai importante instituții de profil din lume.

Rep.: Puteți să ne dați câteva exemple cu privire la efectul terapeutic?

M.C.: Da, cel mai important efect este cel de sterilizare – camerele în care exista aceste panouri sunt practic sterilizate, eliminând în procent de 99% viruși, microbi, bacterii. Acest fenomen are loc chiar și atunci când panoul nu funcționează! Alte efecte importante: elimină mirosurile neplăcute, elimină igrasia, elimină fumul, echilibrează tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sanguină, reumatism, boli respiratorii, alergii, insomnie, depresie, previne apariția cancerului, boli geriatrice, etc.

Rep: Spuneaţi mai devreme că aceste calităţi sunt dovedite ştiinţific?

M.C.: Da. Pe site-ul www.infra-solutions.ro pot fi consultate toate testele de laborator şi certificatele ce atestă aceste calităţi, şi nu numai. Am încercat să sintetizăm într-o formă cât mai plăcută şi mai uşor de înţeles informaţii referitoare la principiul de funcţionare a acestei tehnologii, diferenţe între sistemele de încălzire cu infraroşii şi cele tradiţionare, avantajele şi benefiicle aduse de aceste sisteme de încălzire, am prezentat fiecare model în parte cu particularităţile sale, şi multe altle.

Rep: Aţi încercat?

M.C.: Considerăm că e absurd să pretinzi că poţi prezenta într-un site comercial toate informaţiile, toate cercetările, toate experimentele, toate studiile care au dus la materializarea acestor sisteme de încălzire, drept pentru care avem un formular de contact, şi vă asigur că răspundem tuturor solicitărilor de informaţii suplimentare.

Rep: În încheiere: Ce sistem de încălzire folosiţi în locuinţa Dvs?

M.C.: Panouri radiante în infraroşu, desigur.

 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Majoritatea angajatorilor vor acorda în acest an prime de Paşte de până la 150 lei

Redacția

De astăzi, deranjamentele E.ON se anunță la numarul 0800 800 929

Redacția

Noi trasee de transport judetean

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site