RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Infractor în România, preot în Statele Unite. „Îi dădeam 3.000 de dolari salariu în fiecare lună de la parohie”


 

Credincioşii unei parohii româneşti din California, Statele Unite, au aflat cu stupoare că preotul care slujeşte de trei ani acolo este un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. Între timp, bărbatul a dispărut din nou.

  



Iulian Vasile Ilie (37 de ani) are o poveste de viaţă ieşită din comun. În România el a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. Gruparea era condusă de Teodor Coman, intitulat şi „regele mansardelor“, acesta din urmă fiind condamnat la 14 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au demonstrat că infractorii au păcălit 73 de persoane cu suma de 6,5 milioane de lei. Iulian Vasile Ilie era directorul de vânzări al firmei lui Coman, omul care făcea presiuni pe cumpărători să dea banii în avans, apoi se făcea nevăzut şi nu mai răspundea la telefoane. „Suma totală de 6.546.333,67 lei, provenită din contractele încheiate cu persoanele înşelate, a fost introdusă în circuitul financiar al firmelor constructoare pentru a fi utilizată ulterior în interes propriu, de către inculpaţi“, arătau procurorii DNA în rechizitoriu. După 5 ani de procese, pe 22 decembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat definitiv în acest dosar, toţi inculpaţii fiind condamnaţi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între 7 şi 14 ani. „Condamnă pe inculpatul Ilie (fost Carp) Iulian-Vasile la o pedeapsă de zece ani îde nchisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată“, aşa suna sentinţa dată de magistraţi. După acest moment, Ilie apare pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite“, anunţul fiind activ şi în acest moment. 

A plecat din ţară înainte de sentinţa finală Imediat după condamnarea în prima instanţă la Tribunalul Iaşi (februarie 2015), Iulian Vasile Ilie pleacă în SUA unde, în luna iunie, este numit preot paroh la biserica românească din Palm Springs (California, Statele Unite ale Americii) de către Arhiepiscopul Nathaniel şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America.  „Când a venit la noi a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi“, povesteşte un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Palm Springs. Oamenii spun că preotul nu era foarte apropiat de credincioşi, iar comportamentul lui semăna mai mult cu a unui călugăr decât cu a unui preot paroh. „Şi-a alcătuit un grup de oameni (consiliul) cu care dirija tot în biserică, în faţa cărora s-a impus şi care ascultau de el. Restul oamenilor prefereau să tacă, mulţi de frica unor blesteme pe care slujitorul le-ar putea face. Dacă ştiam de problemele lui nu l-am fi primit“, mai spune enoriaşul. 


continuare www.adevarul.ro

Related posts

Mii de amenzi și 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Redacția

Amenzi de 73 milioane lei pentru şase companii care s-au înţeles să păcălească clienţii

Redacția

RECOMANDĂRI PENTRU CONDUCĂTORII DE MOPEDE

Redacția
Încarcă...