NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut vineri la 2,15%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menţinut vineri la la nivelul de 2,15%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai scăzut al ROBOR la 3 luni a fost atins pe 20 aprilie 2018, de 2,13%. Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la rândul său la 2,24%. Acesta este cel mai redus nivel al ROBOR la şase luni consemnat din 25 ianuarie 2018.

Consiliul de administraţie al BNR a decis pe 29 mai reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Ziarul de Iași

loading...
Advertisements

Related posts

Vești proaste pentru pensionari, dar și pentru copii. Ce măsuri va lua Guvernul

Redacția

Bugetarii primesc de la 1 iulie vouchere de vacanţă, în limita sumelor prinse în buget. La cât se ridică valoarea acestora

Răzvan Grecu

Ce joburi vor dispărea în următorii 25 de ani și care vor fi la mare căutare

Redacția
Încarcă...