RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Încheierea cu succes a Proiectului Erasmus+ K229 SALES la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă Hălăucești”

Derulat în perioada 1.09.2020 – 31.08.2023,Proiectul Erasmus+ KA 229 – School Exchange Partnerships – “Students Actively Learning Entrepreneurial Skills” (SALES), cu numărul  2020-1-BE02-KA229-074685_2 a ajuns la final.Parteneriatul format din cinci țări europene – Belgia, Bulgaria, Cehia, România și Turcia – a fost creat din dorința școlilor implicate de a contribui la dezvoltarea personală și profesională a elevilor, la dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale acestora.

Scopul general al Proiectului a fost de a facilita cooperarea prin schimbul de idei, opinii și perspective ale tinerilor din diferite țări europene și prin generarea de idei de afaceri relevante pentru economiile locale.

Festivitățile dedicate deschiderii anului școlar 2023-2024 la Liceul Bogdan Vodă au fost marcate de o serie demomentespeciale, la care au participat reprezenați ai inspectoratului școlar și ai comunității locale: domnul inspector Cristinel Iordăchioaia, domnul primar Petru Burbulea, părintele paroh Daniel Lucaci, șeful Postului de Poliție Hălăucești, dl. Maftei Iulian și sora Beti, din partea Centrului de Zi Sfântul Francisc.

Într-o atmosferă sărbătorească, conducerea școlii apremiatelevii și profesoriicare au obținut rezultate deosebiteîn examenele naționale. Apoi au fostde evidențiați elevii și a profesorii implicați în Proiect Erasmus+ SALES. Cu toții au primit Diplome de Excelență,mici cadouri-surpriză și o consistentă broșură color, cu o înaltă ținută grafică, dedicată Proiectului, care a încercat să imortalizeze în imagini sugestive cele cinci mobilități.

  

A urmat apoi, lansarea oficială a Numărului 10 al revistei liceului, Repere cultural-educaționale, revistă ce a reflectat cu fidelitate în paginile sale,număr de număr, derularea activităților din Proiect. Toate aceste materialelepot fi accesate și în format electronic, pe pagina oficială a instituției noastre, liceulhalaucesti.ro.

Evenimentul a continuat cuoamplă diseminarea a Proiectului Erasmus+ K 229, SALES, prin intermediul unei prezentări retrospective a activităților desfășurate în cadrul celor cinci mobilități. Materialul video i-a surprins pe cei prezenți curememorarea unor momente emoționante prilejuite de activitățile de cunoaștere a partenerilor și a orizontului local, de elaborarea de către elevi, prin cooperare, a planurilor de afaceri, de schimburile culturale, de vizitarea unor obiective turistice, dar și de clipele de relaxare.Material se găsește pe site-ul oficial al Proiectului SALES http://liceulhalaucesti.ro/erasmus/erasmus_K229/index.htm.

Cei 28 de elevi din școala noastră, care au participatîn Proiectul SALESau retrăit cu emoție și nostalgie acele momente unice, care le-au oferit șansa de a cunoște elevi și sisteme de învățământ din alte țări, de a coopera și a lega prietenii,de a vedea alte țări…

Prima mobilitate, desfășurată în perioada 25 – 29.oct.2021, a fost găzduită de Professionalna Gimnaziya po Transport Razlog,  din Bulgaria.Liceului nostru a fost reprezentat de un grup format din șapte elevi și patru profesori.Activitățile au avut ca temă „The economy of Bulgaria and beginners in agriculture”.

Paraschiv Iulian Denis, absolvent al liceului nostru, actualmente student al Facultății de Psihologie remarca: ”Pentru mine, experiența proiectului Erasmus+ în Bulgaria, a reprezentat un punct de formare a unei viziuni asupra vieții și o regăsire cu mine însumi. Să întâlnești elevi din alte țări, să ai șansa să stai de vorbă cu ei, să vezi cum funcționează un sistem educațional diferit, este mai mult decât o simplă experiență, e o formare emoțională și mentală. Am avut șansa să particip la diferite activități școlare, să îmi expun ideile, să lucrez în echipă și chiar să câștigăm un premiu!

Am vizitat locuri care mi-au dat o nouă motivație și m-au încurajat să merg mai departe și să nu renunț niciodată. Am împărțit idei cu elevi din Cehia, Belgia, Bulgaria, cât și cu profesori. Fiecare zi petrecută a venit cu o nouă provocare și o nouă lecție.”

Liceului Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești i-a revenit sarcina de a organiza cea de-a doua mobilitate din Proiect. La activitățile desfășurate în perioada 15 – 21 mai 2022, au participat 24 de elevi și 8 profesori din cele patru țări partenere,care, alături de elevii noștri, au avut ocazia de a cunoaște „Romanian economy and IT initiatives”și de a elaborasub îndrumarea profesorilor noștri, interesante idei de afaceri.

Doamnele Ann Vereecke & Lobke Van Impe, profesori la Go! Handelsschool Aalst, Belgia, coodonatori ai Proiectului SALES, remarcau la sfârșitul unei săptămâni fructuoase:

“Ce experiență excelentă a fost această a doua mobilitate în proiectul SALES! Echipa românească de la Liceul Teoretic Bogdan Vodă din Hălăucești a mers până la capăt pentru a le oferi oaspeților o primire călduroasă. Întreaga săptămână a fost planificată și organizată la minut și a implicat atât școala, cât și membrii comunității locale din Hălăucești, printre care și mai mulți antreprenori, pe care grupul nostru i-a vizitat sau cu care a interacționat.

Am fost impresionați de modul în care gazdele au organizat elaborarea planurilor de afaceri, obiectivul central al proiectului SALES, materialele de curs și coaching-ul echipelor internaționale de studenți. În consecință, echipele au livrat o varietate bogată de planuri de afaceri în domeniul TIC, raportatela realitățile economiei românești. Gazdele noastre au organizat vizite de lucru și întâlniri cu mai mulți antreprenori locali. Am fost impresionați de energia și pasiunea antreprenorilor cu care am fost lăsați să ne întâlnim și să discutăm.

Fără îndoială, Liceul Teoretică Bogdan Vodă din Hălăucești se concentrează pe internaționalizare ca modalitate de a crea relații între o școală situată în mediul rural și lumea largă și de a crea oportunități de dezvoltare profesională a elevilor lor, a colectivului didactic și a comunității locale din Hălăucești.”

Mobilitate din Cehia, desfășurată în perioada 7 – 11 nov. 2022 la PrimMat – Soukroma Stredni Skola Podnikatelska, s.r.o. – Frydek-Mistek, a avut ca tematică de lucru „Czeck economy and initiatives to small businesses”.De la școala noastră a participat un grup numeros, format din 12 elevi, însoțiți de trei profesori.

Mihălcuț Daria, absolventă a liceului nostru, rememora: ”Vizitarea companiei locale Marlenka a avut loc chiar în prima zi a proiectului, după ce elevii participanți din cele cinci țări au conlucrat la elaborarea unor idei de afaceri. Ajunși la celebra fabrică de prăjituri, am fost primiți cu brațele deschise de către angajații acesteia. Am fost invitați să luăm loc la mesele pregătite, unde am fost serviți cu mostre din gama lor mare de prăjituri!Totodată, am fost serviți cu cafea special făcută de Marlenka.”

În perioada 5 – 11 martie 2023, cei cinci elevi și doi profesori, reprezentanții liceului nostru, s-au deplasat în Belgia, la GO! De Handelsschool Aalst.Activitățile propuse de partenerii belgieni au avut ca temă „Introduction to the Belgium economy and outdoor activities and sports activities”.

Elevul Giurgică Iosif de la clasa a XII-a A declara:”Experiența trăită în cadrul proiectului Erasmus+ a fost, de departe, cea mai interesantă de până acum. Am avut şansa de a cunoaşte oameni noi, care mi-au umplut sufletul cu bucurie.  ERASMUS+ este despre oameni, prietenie şi experiențe noi. Ar fi multe lucruri de spus, dar sper că am cuprins esența în aceste câteva cuvinte.”

Colegul său, Pîrlea Eoden, remarca: ”Proiectul SALESm-a ajutat să acumulez cunoștințe noi, am aprofundat cunoștințele în limba engleză și am reușit să mă împrietenesc cu persoane de altă naționalitate. Momentele petrecute în acest proiect au fost speciale și unice, pe care nu le voi uita niciodată!”

Ultima mobilitate s-a desfășurat în Turcia, în perioada 25 – 30 aprilie 2023, gazde fiindKadinhani Zeki Altindag Anadolu Lisesi, Konya și având ca temă „Turkey’s economy beginners and beauty industry”.Echipa noastră a fost formată din patru elevi și trei profesori.

Frenț Raluca Cecilia de la clasa a XII-a B ne spunea: ”Săptămâna aceasta mi-a oferit oportunitatea să descopăr oameni cu perspective diferite de ale mele. Datorită locurilor în care am fost și planului de afaceri pe care l-am construit împreună, ne-am distrat și ne-am cunoscut mult mai bine. Astfel, am creat în acest timp, deși limitat, amintiri unice.”

La ceas de bilanț, putem afirma fără teama de a greși că Proiectul SALES a avut un impact major asupra tuturor participanților, dar și a celorlați elevi și profesori din școala noastră. Tematica propusă de cele cinci școli participante și abordarea modernă au transformat activitățile de cooperare dintre eleviîntr-un veritabil laborator socio-economic, reunind modele viabile, care au urmăritdezvoltarea competenţelor antrepenoriale, a celor de comunicare, dar și a competențelor culturale șiinterpersonale.

Și în celelalte şcoli participante din țările pertenere, educaţia antreprenorială reprezintă o prioritate, pentru a-i conduce pe elevi spre dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos, care să răspundă cerințelor comunității și unei economii de piață cu o dinamică extraordinară.

Elevii participanți în proiect au fost receptivi, spontani, activi, atenţi, dezinvolţi manifestând un interes deosebit pentru identificarea unor soluții viabile pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile, au demonstrat îndemânare şi pricepere în realizarea sarcinilor de lucru individuale şi în echipă, au realizat portofolii interesante, au găsit soluții corecte şi complete pentru protejarea mediului și pentru reducerea poluării.

Vîrgă Francisca-Iuliana, clasa a XII-a B: ”Experiența oferită în cadrul proiectului Erasmus+ a fost, de departe, cea mai interesantă de până acum. Am avut şansa de a cunoaşte oameni şi lucruri noi, care mi-au umplut sufletul cu bucurie şi care mi-au deschis ochii pentru a vedea cum este lumea cu adevărat. Şi trebuie să spun că este superbă! Partenerii noştri din Cehia, Belgia, Turcia şi Bulgaria m-a ajutat să privesc ceea ce este în jurul meu dintr-o altă perspectivă.”

Considerăm că obiectivele propuse și asumate în cadrul proiectului au fost realizate pe deplin și au oferit elevilor oportunități unice de învățare și dezvoltare, prin deschiderea unor perspective moderne de abordare a antreprenoriatului, prin cunoaștere reciprocă a valorilor și tradițiilor naționale și europene, prin intermediulschimburilor culturale directe.

Ne bucură faptul să constatăm prin intermediul statisticilor de accesare și al discuțiilor, că site-ul oficial al Proiectului SALES, http://liceulhalaucesti.ro/erasmus/erasmus_K229/index.htmconstituie un exemplu de bună practică.

Proiectul a evidențiat relaţia deosebită dintre cadrele didactice şi elevii din școala noastră, dintre instituție și comunitatea locală, activităţile desfășurate contribuind la o mai bună cunoaşterea reciprocă, la formarea și dezvoltarea de atitudini şi comportamentepozitive,la promovarea valorilor europene, la creșterea gradului de internaționalizare a Liceului Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești.

Related posts

Elevă de la Colegiul „Unirea”, în TOP 3 „Cei mai buni traducători români în limba engleză ai UE”, în cadrul concursului „Juvenes Translatores”

Iulia Huțanu

Elevii ieşeni au terminat simulările. Procentajul de prezenţă la 89.99%

Redacția

Premii ale elevilor de la Colegiul „Sadoveanu” și „Unirea, la două concursuri

Redacția
Încarcă...