RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

În România, munca asigură doar traiul zilnic, spun economiștii. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba

Muncim ca să trăim! Mai mult de 80 la sută dintre venituri înseamnă cheltuieli cu traiul zilnic. Mâncarea, băutura, utilităţile, facturile curente, toate ne costă mai mult acum. Despre recreere şi vacanţe nici nu mai poate fi vorba. Pe educaţie, dăm doar cinci lei lunar.

Expresia din popor “ce luăm pe mere, dăm pe pere”, este confirmată de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al treilea, veniturile totale ale unei familii ajungeau la 5300 de lei pe lună. Doar că 84% din venituri înseamnă cheltuieli cu traiul zilnic.

TânărăMi se pare tot timpul că parcă nu ne ajungem cu banii și cheltuim în fiecare lună destul de mult.

BărbatChiar zilele trecute am plătit facturile. În jur la 1500 – 1600. Acum depinde. Intreținerea fluctuează.

  

FemeieSe duc foarte mulți, nu ne rămâne niciun ban de la lună la lună, ajungem chiar la limită.

Într-o familie, peste 1.100 de lei se duc lunar, în medie, doar pe alimente şi vicii. Alţi 400 lei înseamnă facturi curente. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba. Sunt mereu la coada listei. Iar educaţia pierde mereu în faţa altor cheltuilei. Nu alocăm mai mult de 5 lei pe lună.

Adrian Câciu, economist: Rămâne foarte puțin și pentru economisire. Asta se întâmplă pentru că puterea de cumpărare în România este deosebit de scăzută, practic munca ne asigura doar traiul zilnic. Povara cheltuielilor curente o resimt mai ales tinerii părinţi.

TânărăNecesarul pentru copil ajunge undeva la 1000 lei. Mi se pare destul de grea perioada asta, mai ales după pandemia de coronavirus. Și salariile au fost mai mici la momentul respectiv.

CupluCheltuielile se duc și la noi spre 4000 așa. Da. Cam pe acolo până în 4000. Avem o fetiță, orice vizita la magazin, o cheltuială foarte mare.

Şi pensionarilor le e tot mai greu.

FemeieNumai acum am dat două milioane pe telefoane. Nu mai zic mâncare, nu mai zic întreținere și lumina. S-a făcut un kilogram de lapte 5 lei. Nu mai zic și la pâine care a fost un leu și acum 2 lei.

În teorie, după acoperirea tuturor cheltuielilor, unei familii i-ar rămâne în jur de 900 de lei pentru economii. Cu o condiţie: să nu apară cheltuieli neprevăzute. Experţii spun însă că ne va fi tot mai greu.

Adrian Câciu, economistNu mă aștept la o creștere a veniturilor în 2021 pentru marea masă și atunci s-ar putea ca ponderea cheltuielilor în venituri să crească. De la 84% cât e acum să ajungem la peste 90%. Atunci clar că nu ne rămân bani pentru deconectare, relaxare ci va trebui să folosim toți banii pentru a trăi.

Avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Salariu mediu net nu depăşeste 680 de euro.

observator

Related posts

Inițiativă inedită în Brașov. Un club de noapte a fost transformat în adăpost pentru oamenii străzii

Redacția

Simulare de cutremur la Primăria Paşcani

Ema Roman

Nou bilanţ al pestei porcine africane: peste 1.040 de focare, au fost ucişi 354.604 porci

Redacția
Încarcă...