NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieȘtirea zilei

IJC Iași o contrazice pe consiliera Nedelcu pe tema acelor lucrări începute anul trecut în bazinul Lacului Peștișorul (DOC)

Inspectoratul Județean în Construcții Iași contrazice unele declarații ale fostului viceprimar al Municipiului, din perioada 2016 – 2020, legat de lucrările începute anul trecut în bazinul Lacului Peștișorul, care ar fi fost oprite pe motiv că a existat o sesizare a unui partid sau reprezentant de-al acestuia.

Gabriela Nedelcu, actualmente consilier local pe lista PSD, a susținut într-o emisiune televizată, din data de 2 august 2021, că fosta administrație a intenționat să consolideze porțiunea de dig prăbușită și să curățe bazinul lacului, dar lucrările au fost sistate de reprezentanții IJC Iași, veniți în control în urma unor reclamații ale celor din PNL.

“Cam în 2012, 2014 a fost în Consiliul Local un proiect, s-au votat indicatorii tehnico-economici, pentru reabilitarea acelui zid de susținere a malului de la Lacul Peștișorul. Deși a trecut de votul Consiliului Local, a fost o presiune foarte mare a opiniei publice legat de costurile estimative care rezultau din proiect, pentru consilidarea acelui mal, și atunci nu s-a mai făcut această investiție. După o perioadă în care au fost foarte multe ploi, zidul a cedat. Noi în mandatul trecut am încercat să reabilităm acel mal, acel zid de consolidare folosind resursele proprii ale Primăriei, respectiv Serviciul de Gospodărie Comunală, cu muncitorii care îi aveam și utilajele din dotare. Am început să adunăm molozul, toate deșeurile care au rezultat în urma surpării zidului, și bineînțeles actuala administrație PNL, prin diverși interpuși ne-a reclamat la Inspectoratul de Stat în Construcții, care a venit și a constatat. Au spus că nu avem noi voie să facem prin resurse proprii, să zidim acel mal, pentru că ne trebuie un proiect și atunci noi am sistat lucrările”, a declarat consilierul PSD, Gabriela Nedelcu.

 Actualitatea Tv a solicitat Inspectoratului Județean în Construcții Iași, printr-o cerere de informare publică, să spună de ce au sistat lucrarea și dacă au fost formulate sesizări scrise sau verbale pentru a bloca lucrările. Răspunsul dovedește că actualul consilier PSD a dezinformat.

Advertisements
  

“În evidențele Inspectoratului Județean de Construcții Iași nu se găsesc informații despre obiectul de investiții de construire și/sau consolidare a unei porțiuni din digul surpat al bazinului Lacului Peștișorul din Parcul Municipal Pașcani, respectiv nu sunt înregistrate reclamații care să aibă ca obiect Lacul Peștișorul din Municipiul Pașcani și nici amenajările asociate acestuia. Din verificările efectuate la fața locului, în data de 9.08.2021 se constată prăbușirea unei porțiuni de zid de aproximativ 50m pe latura vestică a lacului, fenomen care afectează și zona pietonală limitrofă pe o deschidere de 1,5-2 metri. De asemenea, se observă că au fost luate următoarele măsuri: demolarea integrală a porțiunii de zid afectate pentru înlăturarea riscului de prăbușire, recuperarea pavajului aferent zonei pietonale și împrejmuirea zonei cu bandă avertizoare”, a precizat IJC Iași.

Realitatea cu privire la acest obiectiv de investiții se poate vedea cu ochiul liber. Din 2012 și până în prezent nu avem nici un proiect clar, concretizat în fapte, ci doar contre politice și minciună.

În anul în care a fost votat proiectul privind consolidarea zidului, lucrările de investiții erau cifrate la un milion de lei noi. Presiunea venită  din partea presei și opiniei publice, a fost generată de lipsa unei expertize a construcției.

Advertisements

Cât privește lucrările de intervenție din anul 2020, acestea au fost demarate în preajma campaniei electorale și oprite fără nici o explicație.  

IJC Iași nu avea cunoștință de aceste lucrări. În răspunsul trimis a mai arătat că în trimestrul IV al anului curent, instituția va include în Programul trimestrial de control o acțiune de verificare a modului în care proprietarul/administratorul respectivului obiectiv derulează activitatea de Urmărire a Comportării în Timp a Construcțiilor.     

  

Advertisements
Advertisements

Related posts

Circulaţie în condiţii de iarnă în Moldova. Nu sunt semnalate blocaje rutiere

Redacția

Primăria va începe o campanie de toaletare, de la începutul lunii noiembrie!

Marius Parteni

Încep lucrările de întreținere și reabilitare pe tronsonul de drum Târgu Frumos-Pașcani-Moțca

Ema Roman
Încarcă...