RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

Ieseanca medaliata la Rio ascunde un trecut tulburator. Sute de mii de oameni au vazut-o la televizor, dar nimeni nu i-a aflat povestea!

Pana sa ajunga pe podium, a trecut printr-o perioada deloc usoara. Miile de ore de antrenament si zilele petrecute departe de casa, au facut-o pe Mihaela Petrila sa devina, incet dar sigur, campioana. Anul acesta a obtinut o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Sute de mii de oameni au vazut la televizor cum o echipa de canotaj romaneasca urca pe podium la Jocurile Olimpice de la Rio, de anul acesta. Printre sportive se numara si ieseanca Mihaela Petrila, o tanara in varsta de 25 de ani, originara din Pascani. Reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI au discutat cu omul care i-a decis, intr-un fel sau altul, soarta sportivei. Nelu Lazariuc a fost primul antrenor al canotoarei, iar timp de cateva minute a povestit inceputul carierei acesteia. 

  

“Prima calitate in cadru unei selectii este inaltimea si Mihaela Petrila, având 1.90, dupa mine a fost facuta pentru canotaj. Desi era extrem de slaba, cum spun eu, a invatat mersul, dupa aia alergarea si dupa usor usor, a inceput sa puna fibra pe ea. Am mai spus si am sa mai spun, ca ea va ajunge campioana mondiala si olimpica. Mondiala a reusit, la europene a luat bronzul, dar sunt sigur ca va reusi, pentru ca este inca tanara si are potential. Mihaela avea o problema când am descoperit-o, nu stia sa inoate, asa ca i-am dat un ultimatum, ca pâna ma intorc din Barcelona, unde participam la un concurs, ea sa invete acest lucru sau altfel nu va participa la Campionatul National de la Navodari. Când m-am intors, toti cei prezenti, in loc sa ma felicite pentru medaliile câstigate in Barcelona, au tipat cu totii plini de entuziasm ca Mihaela a invatat sa inoate. Dupa o pregatire foarte grea, a demonstrat ca la concursurile nationale, dupa ea nu mai era nimeni…Pe latura financiara, o sa apara ca o pata neagra pe imaginea Iasului, deoarece am incercat sa o angajam la doua firme din Iasi, am reusit, dar din pacate ea timp de doi ani si ceva nu a fost platita de niciuna dintre ele. Sunt dezamagit de ceea ce a fost, pentru ca aceasta problema se putea rezolva foarte simplu la nivelul Iasului”, a declarat Nelu Lazariuc, fostul antrenor al canotoarei.

De la Iasi la Rio

Cu toate ca provine dintr-o familie modesta si a copilarit langa Pascani, Mihaela Petrila a demonstrat ca sportul poate face minuni. Asa a ajuns astazi la clubul Dinamo Bucuresti, alungata de indiferenta autoritatilor iesene. Chiar daca in zile de sarbatoare era premiata si sustinuta de toti, in restul zilelor, canotoarea si sportul erau practic inexistente. Trecutul canotoarei nu este unul prea roz. Practic, din cate spus cunoscutii ei, a avut o viata modesta, iar partea financiara a fost mai tot timpul sensibila. Mihaela Petrila a adus României noua medalii, atât la juniori, cât si la seniori. In 2008, la campionatele Mondiale de Juniori din Austria, s-a pozitionat pe locul 4 la proba de simplu. 

Primul rezultat notabil a venit in 2009, la Campionatele Mondiale de Juniori de la Brive-la-Gaillarde, Franta, unde a cucerit aurul la proba de dublu. In 2011, la Campionatele Mondiale U23 din Amsterdam, Olanda a castigat medalia de argint, tot la proba de dublu. In 2012, la Regata preolimpica din Lucerna, Elvetia, a castigat argintul la proba de 4 vasle si la Campionatele Mondiale U23, ce s-au sustinut in Trakai, Lituania, s-a clasat din pacate doar pe locul 6, la aceeasi proba. In 2013, la Campionatele Mondiale U23 de la Linz, Austria, a triumfat la proba de dublu, câstigând din nou aurul. In 2014, la Campionatele Europene de la Belgrad, Serbia, s-a impus din nou, dar de data aceasta la proba de 8+1. 

In acelasi an, la Cupa Mondiala de la Lucerna, Elvetia, la aceeasi proba, a ajuns din nou pe podium, dar pe locul secund, iar la proba de 4 vasle de la Campionatele Mondiale din Amsterdam, Olanda, a fost aproape de podium, clasandu-se pe pozitia a 4-a. In 2015, la proba de 8+1, s-a clasat pe pozitiile 3 si 4 la Campionatele Europene din Poznan, Polonia, respectiv la Cupa Mondiala din Lucerna, Elvetia. In acest an, la proba de 8+1, a facut mandra o natiune intreaga, cucerind bronzul olimpic in Brazilia, venind de pe prima pozitie din calificarile de la Regata preolimpica din Lucerna, Elvetia. Acest triumf a venit dupa ce in urma cu 4 ani, canotajul romanesc nu a cucerit nicio medalie la acest sport.

Sursa: bzi.ro

Related posts

Fotbalist pășcănean, surpriza de la naționala lui Rădoi! A ratat convocarea din cauza pandemiei, dar promite să-și scoată prietenii în stradă

Redacția

Ministrul Stroe a anunțat când ar putea reveni suporterii în tribune, în România

Redacția

Liga 4 Iași: CSM Pașcani câștigă la limită deplasarea de pe terenul celor din Cristești

Marius Parteni
Încarcă...