RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Iată de ce avem atâţia nou-născuţi cu malformaţii! Mamele lor au fost iresponsabile

Statistici medicale care îi îngrozesc efectiv pe medicii obstetricieni şi ginecologi: două gravide ieşene din trei nasc fără o vizită anterioară la medicul specialist. Implicaţiile sunt de-a dreptul terifiante, cea mai gravă fiind numărul mare de copii prematuri sau cu malformaţii iremediabile. Practic, spun medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“, cea mai mare din Moldova, un copil din 6 se naşte aici prematur.

 

  

30% dintre femeile care ajung să nască la Maternitatea „Cuza Vodă“ nu au trecut pe la niciun medic în timpul sarcinii, fie el de familie sau obstetrician. Medicii atrag atenţia asupra acestui fenomen deosebit de grav, fiind vorba de foarte multe femei care vin direct la spital să nască, fără să facă niciun control pentru a vedea modul în care decurge sarcina. Pe lângă acestea, un procent de 40% îl reprezintă femeile care merg la control doar la medicul de familie, fără să ajungă şi la obstetrician, iar restul de 30% fiind femei care sunt urmărite de medicul de familie şi de cel obstetrician.

În mod normal, pentru o sarcină considerată normală, fără probleme, există trei consultaţii obligatorii care trebuie să se facă la medic şi care sunt gratuite. Cu toate acestea, multe femei aleg să nu o facă, din diferite motive, fie din lipsa educaţiei, fie din cauza problemelor financiare cu care se luptă.

1.000 de copii prematuri pe an

„Medicul de familie trebuie să se implice mai mult în evaluarea femeilor de vârstă fertilă, şi apoi în evaluarea sarcinii, adică în primul trimestru să trimită gravida la un medic obstetrician. Atunci, dacă acesta identifică un anumit risc pentru gravida respectivă, trebuie să o încadreze rândul gravidelor cu risc, unde urmărirea este mai frecventă decât la cea normală. Gravidă cu risc adică femeie cu diabet anterior sarcinii sau diabet gestaţional, cu hipertensiune anterioară sarcinii sau hipertensiune de sarcină, gravidă care a născut copii cu patologie malformativă, care a născut prematur, care a născut copii cu restricţie de creştere intrauterină, cu RH negativ. De asemenea, tot aici se încadrează cele care au vârste mici, sub 18 ani, sau cele peste 30 de ani, dar şi cele care suferă de afecţiuni cronice, cum ar fi cele pulmonare, cardiace, autoimune, hematologice, psihiatrice, toate acestea sunt gravide cu risc“, a explicat prof.dr. Maria Stamatin, şefa Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Medicii spun că femeile ar trebui să acorde o mai mare importanţă asupra acestor controale, deoarece neumărirea sarcinii duce la naştere prematură, la urgenţe medicale care le pun viaţa în pericol sau la naşterea unor copii cu malformaţii, unele dintre acestea fiind malformaţii de natură chirurgicală care nu pot fi rezolvate nici în centrul de la Iaşi.

În momentul de faţă, indicele de prematuritate este de 12,5%, la care se adaugă un procent de aproximativ 4%, reprezentat de copiii care au fost aduşi pe lume la termen, însă au o greutate foarte mică, fiind vorba despre copii născuţi de o mamă cu hipertensiune, fumătoare cronică sau din sarcini cu status socio-economic precar. De asemenea, aceştia mai subliniază că recuperarea unui prematur durează pe toată copilăriei, aceştia necesitând să fie urmăriţi îndeaproape de către părinţi pentru a se putea dezvolta normal. Până la doi ani, copiii sunt chemaţi la maternitate pentru controale oftalmologice, neurologice şi ORL, iar până la şapte ani este nevoie de sprijin permanent din partea părinţilor.

Anual, la Maternitatea „Cuza Vodă“ se nasc aproximativ 6.500 de copii.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Mitropolia va cerceta „teoria” omului hibrid emisă de un călugăr

Redacția

Varianta Delta ar putea încheia prematur sezonul de relaxare european. ECDC: Până în august, răspândirea variantei va ajunge la 90%

Redacția

Alexandru Rafila spune cât de importantă este măsurarea temperaturii angajaților

Redacția
Încarcă...