NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Iașul pierde din start cursa finanțării unui tren metropolitan sau a unui metrou

Iașul a debutat cu stângul în tentativa de a rezolva, pe viitor, problema mobilității urbane în zona metropolitană.

În exercițiul bugetar european 2021 – 2027, UE va finanța soluții de transport, inclusiv prin implementarea unui sistem de tren metropolitan sau metrou. O astfel de idee este vehiculată la Iași de mai mult timp, în special în sensul utilizării căii ferate existente pentru asigurarea unui transport decent între comune limitrofe și municipiu.

În aprilie 2020, Primăria Iași a lansat o procedură de achiziție pentru realizarea unui studiu pentru „soluții alternative transport public aerian/subteran și studiu pentru axa de circulație protejată pentru biciclete”, dar pentru o sumă derizorie: 126.000 lei. În luna iulie a fost semnat contractul cu firma IM Design Studio SRL, o companie deținută de către arhitectul Răzvan Molie. Suma de contractare a fost și mai mică: 49.000 lei.

Primăria Iași a lansat licitația la puțin timp după ce, la Cluj, era semnat un contract ceva mai serios: realizarea studiu de prefezabilitate și de fezabilitate pentru realizarea unui metrou și tren metropolitan. Valoarea? Aproape 36 milioane lei (inclusiv TVA). Clujul organizase licitația încă din prima jumătate a anului 2019.

În prezent, când a devenit clar că proiecte precum un metrou sau tren metropolitan vor fi finanțate cu fonduri UE, pe plan național în calcul sunt luate doar Bucureștiul și Clujul. Inclusiv în strategia întocmită recent de Ministerul Transporturilor, Iașul este trecut la „diverse”, în timp ce celelalte două orașe sunt în pole-position și, foarte probabil, vor prinde finanțarea într-un fel sau altul.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Știți de unde vine numele de ”Bolta rece”? Istoria celebrei crâșme din Iași

Redacția

Palatul și ieșenii – o veche poveste de dragoste, în albume de familie

Redacția

Mamma Mia, ce dosar a făcut DNA! Trei polițiști de la Rutieră săltați după ce au mâncat pizza gratis

Redacția
Încarcă...