RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Iaşul nu face față unui scenariu asemănător celui din Italia. Câți pacienți poate primi

În cazul creşterii numărului de pacienţi cu noul coronavirus în Moldova, Spitalul de Boli Infecţioase poate primi maximum 310 pacienţi, adică numărul total de paturi. La terapie intensivă are doar nouă locuri, iar la „Spiridon“ sunt disponibile 3 şi la Neuro 2.

Numărul persoanelor confirmate cu infecţie cu coronavirus a crescut alarmant într-o singură zi. La nivel naţional, ieri, până la ora 21.00, se raportaseră 12 noi cazuri de îmbolnăviri, într-unul dintre ele fiind vorba de un copil de trei ani, iar în altul de o femeie gravidă. Deocamdată, niciunul dintre cazuri nu a pus probleme medicilor şi nu s-a înregistrat niciun deces.

În Iaşi, la aceeaşi oră, nu era confirmat niciun caz de coronavirus. Dimpotrivă, numărul celor izolaţi la domiciliu a scăzut cu peste 240 de persoane. Cu toate acestea, un scenariu similar cu cel din Italia ar duce categoric la un blocaj al sistemului sanitar, atât din punctul de vedere al Iaşului, cât şi la nivel naţional.

În Italia, ieri, erau aproape 10.000 de cazuri confirmate de infecţie cu COVID 19 şi peste 460 de morţi. În România, 29 de persoane au primit rezultatul pozitiv la teste, iar peste 11.000 se aflau în izolare la domiciliu. În Iaşi, numărul acestora din urmă a ajuns la 627 de persoane. Niciun bolnav, niciun deces. Cu toate acestea, medicii recunosc că suntem doar la început.

  

„Ceea ce nu putem previziona încă, pentru că nu cunoaştem suficient de multe lucruri despre acest virus, este cât de repede se va rostogoli creşterea numărului de cazuri confirmate la noi în ţară“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

Cu nouă locuri la ATI, la Infecţioase, se face primăvară?

În Italia, spitalele, mai ales cele din nord, unde dotarea nu a fost o problemă, nu mai fac faţă numărului de îmbolnăviri. În România, pe lângă cei confirmaţi pozitiv, avem aproximativ 20 de persoane în carantină, şi atât. Dar cât de pregătiţi suntem pentru un val de cazuri similar ca cel din Peninsulă? „Centrul de comandă“ pe Moldova este Spitalul de Boli Infecţioase de la Iaşi. În cazul unei epidemii, paturile de la ATI le numeri pe degetele de la cele două mâini.

„Suntem pregătiţi pentru că ne-am mai confruntat cu episoade epidemice, poate însă nu de aceeaşi intensitate. În momentul de faţă avem alocat un pavilion întreg pentru infecţia cu coronavirus, adică 40 de paturi, care înseamnă pacienţi atât suspecţi, cât şi confirmaţi. Acum, suspecţii sunt cei mai mulţi, iar dacă va fi cazul, vom extinde spaţiul hotelier. Suntem preocupaţi şi de cazurile grave, care din fericire nu există acum. Există terapie intensivă, are nouă locuri. Dacă acest număr va excede, atunci vom merge către alte spitale, şi am vorbit deja cu cele aflate în subordinea Consiliului Judeţean“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Suplimentare pentru cazurile grave

Lucrurile nu sunt tocmai roz nici în curtea celorlalte spitale din Iaşi. Şi nu ar avea cum pentru că se cunoaşte faptul că, în sistemul de sănătate, banii pentru dotări s-au dat cu ţârâita, din sărăcie.

„Potrivit protocolului, noi suntem spitale din rândul doi, şi avem obligaţia să asigurăm 5% din numărul total de paturi. La ATI avem 50 de paturi, deci avem pregătite trei“, a spus Ioan Bîrliba, managerul Spitalului de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, cel mai mare spital din Moldova.

În cazul Spitalului de Neurochirurgie, situaţia pare ceva mai bună. În acest moment, sunt disponibile două paturi, dar, spune managerul instituţiei, Lucian Eva, se mai pot disponibiliza 12. Totul pare să depindă de evoluţia numărului de cazuri. La acest spital, peste două-trei săptămâni, va fi gata modernizarea secţiei de ATI şi atunci vor fi disponibile 20 de paturi, putând să se ajungă chiar la 50, spune managerul spitalului.

310 paturi pentru toată Moldova

În Italia, medicii deja fac o selecţie a pacienţilor, fiind internaţi cei cu şansele cele mai mari de vindecare. Restul sunt trimişi acasă pentru că nu au nici măcar ventiloatoare suficiente la numărul de cazuri. La Iaşi, fiecare dintre spitalele amintite au câte maximum 20 de ventilatoare. Ieri, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a mai cumpărat 4 kituri pentru testarea pacienţilor, kituri care nu sunt ieftine, respectiv 60.000 de lei. Dar şi testarea pacienţilor suspecţi durează cel puţin şase ore. Există însă promisiuni.

„Avem promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că vom primi un aparat performant, pentru că al nostru este vechi, şi care reduce perioada de testare cu cel puţin două ore. De asemenea, mai avem promis şi un aparat pe care noi îl numim plămân artificial, esenţial la cei cu insuficienţă respiratorie. Trebui să spunem că Spitalul de Boli Infecţioase se ocupă de mai multe afecţiuni din acest spectru medical. Suntem pregătiţi pentru un număr de pacienţi care nu excede ca şi număr spitalul. Asta înseamnă, la nivelul Regiunii de Nord-Est, adică şase judeţe, 310 locuri, în condiţiile în care spitalul nu va îngriji alte patologii infecţioase“, a mai declarat Carmen Dorobăţ.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Un bărbat a găsit peste 5000 euro într-un bancomat din Iași. A fost recompensat de poliție cu o scrisoare de mulțumire

Redacția

Lumina Păcii din grota naşterii Domnului de la Bethleem, distribuită azi la Iaşi

Redacția

Si profesorii vor fi evaluati

Oana Cordoneanu
Încarcă...