NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Hidroelectrica reia proiectul de la Paşcani! Cristi Rățoi de la Pro România îl acuză pe Dumitru Pantazi că vrea să blocheze lucrările pentru a-și proteja afacerile!

Bogdan Badea, președintele directoriatului Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică, a anunțat joi că se vor relua lucrările la barajul de pe Siret, acolo unde se va construi o hidrocentrală.

 

Acesta a explica că inițial proiectul de la Pașcani fusese abandonat, dar după reanalizarea soluțiilor tehnice s-a reușit încadrarea în bugetul pe care acționarii îl aprobaseră deja. Suma care va fi investită este de 140 de milioane de lei pentru partea de construcții, la care se adaugă alte sume necesare echipamentelor hidromecanice și electrice.

„Proiectul de la Paşcani a fost iniţial propus spre abandon. Odată cu reanalizarea soluţiilor tehnice şi recalibrarea devizului general al proiectului, am reuşit să ne încadrăm în valoarea estimată pe care o aveam aprobată de acţionari. Ca atare, în săptămânile următoare se va semna contractul pe partea de construcţii de 140 milioane lei, care presupune reluarea acestui proiect, urmând apoi să finalizăm negocierile cu ceilalţi patru parteneri pe partea de echipamente hidromecanice şi pe partea electrică”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, prezent la conferinţa „Focus Energetic”.

Puterea hidrocentralei de la Pașcani va fi de peste 11 MW, iar pentru a fi pusă în funcţiune mai trebuie făcute diguri de acumulare şi trebuie achiziţionate o parte din echipamente.

Această veste bună a fost anunțată încă de miercuri de coordonatorul filialei locale a Pro România. Cristian Rățoi l-a acuzat, însă, pe primarul Dumitru Pantazi că se împotrivește acestui proiect și că va acționa Hidroelectrica în judecată, pentru a proteja contractul de închiriere a celor 50 de hectare de teren din cuva barajului, pe care AgroComplex Lunca Pașcani le lucrează de ani de zile.

„În decursul timpului, barajul a avut diferiți proprietari ajungându-se ca astăzi să aparțină de Hidroelectrica. Cu aproximativ o lună în urmă s-a stabilit ca barajul să fie terminat, urmând a se relua activitățile de finalizare. La acest moment barajul e construit în proporție de 90%.Toate bune și frumoase, dar în cuva barajului cineva face agricultură, ca și pe terenul noului cimitir. Supărare mare pe domnul primar și ce să vezi: pe surse am aflat că s-a gândit el sa dea Hidroelectrica în judecată pentru a se opri lucrările că Primăria Pașcani are un contract cu Agrocomplex Lunca în derulare.Pericolul este mare: se pierd angajații Agrocomplex, se pierde terenul însămânțat cu lucernă care cinci ani trebuie doar recoltată, iar animalele rămân fără hrană, trebuie relocată lucerna și nu mai e nici un teren.CE TREBUIE ALTE LOCURI DE MUNCĂ MAI BINE PLĂTITE PENTRU OAMENI? Asta e problema pentru care dl. primar și-a luat concediu stimați cetățeni. E o problemă de viață și de moarte dar nu pentru locuri noi de muncă ci pentru Agrocomplex”.

Reamintim că terenul din cuva barajului de la Luncă a fost dat în administrarea municipalității în anul 1997, atunci când AgroComplex Lunca Pașcani S.A. l-a închiriat, fără a plăti municipalității chiria terenului, fapt ce a dus la un proces penal, în urma căruia judecătorii au decis ca prejudiciul să fie achitat de fostul secretar Mircea Zuzan. În prezent, nu se știe sub ce formă AgroComplex Lunca Pașcani S. A. lucrează acel teren și de la cine îl are închiriat.  

loading...
Advertisements

Related posts

Program festivități Ziua Națională a României

Redacția

Studii pentru „drumul gunoaielor”

Redacția

Noxele emise de maşini vor fi testate din mers

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site