RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Gestiune delegată sau gestiune directă? Acestea sunt soluțiile pentru organizarea serviciului de apă-canal la Pașcani!

Care este cea mai optimă formă de organizare a serviciului de apă-canal la Pașcani? Aceasta este întrebarea la care caută răspuns edilii municipiului.

În conformitate cu prevederile legii 51/2006, gestiunea serviciului de apă-canal se poate face în mod direct, prin serviciile sau direcțiile din cadrul Primăriei, sau delegat printr-o societate comercială căreia i se atribuie contractul de delegare în urma unei licitații.

Ambele variante propuse de legiuitor prezintă avantaje și dezavantaje. Spre exemplu, gestiunea directă se poate face printr-un serviciu sau o direcție din cadrul Primăriei, cu sau fără personalitate juridică. Această variantă prezintă dezavantajul implementării cu greu din cauza organigramei fixe a Primăriei. Cu alte cuvinte, la ora actuala cu greu s-ar putea face loc unui număr de 8 persoane.

  

Pentru a funcționa cu o astfel de organigramă redusă, serviciul sau direcția ar trebui să externalizeze întreținerile și reparațiile către o societate comercială cum ar fi de exemplu Prest Serv Apa.

Avantajele acestei soluții sunt însă foarte mari pentru populație, care ar beneficia pe lângă o contractare directă a serviciilor și de o micșorare a tarifului cu 24%, cât este acum taxa pe valoare adăugată. Și Primăria ar avea un avantaj: toate încasările ar trece prin conturile sale, astfel că își va putea gestiona singură investițiile și oportunitatea lor.

Cealaltă soluție, gestiunea delegată este cea prin care Prest Serv Apa și ApaVital au operat până acum. Dacă edilii vor merge în continuare pe ea sunt obligați de lege să organizeze o licitație publică pentru selectarea operatorului local. Este foarte posibil ca la această licitație să se înscrie și ApaVital, companie pe care pășcănenii nu o doresc, însă este greu de crezut că operatorul ieșean va vrea să opereze la tarifele scăzute care sunt aprobate în acest moment la Pașcani.

Avantajul unei astfel de gestiuni directe este faptul că organigrama municipalității nu va fi afectată, iar dezavantajele sunt: tarifele se vor menține ridicate, iar problemele investițiilor vor continua. Rămâne de văzut ce soluție vor alege edilii.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Înregistrarea contractelor de arendă, obligatorie

Redacția

Concurs de angajare la Primărie: Cinci posturi libere la serviciul de Seră

Ema Roman

Atenție, șoferi! Craterul din 2016 a reapărut pe panta Republicii!

Marius Parteni
Încarcă...