RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

FSLI: Profesorii care participă la simularea bacalaureatului trebuie plătiţi

Profesorii care participă la simularea bacalaureatului trebuie să fie plătiţi, acordarea unor zile libere compensatorii, aşa cum propune ministrul Educaţiei, nefiind o soluţie întrucât aceştia au deja zile libere pe care nu le pot lua, a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a spus că o decizie privind o eventuală acordare de zile libere profesorilor care participă la simularea examenului de bacalaureat ar trebui luată în Comisia de Dialog Social, iar până acum aceasta nu a avut loc.

Pe de altă parte, liderul sindical consideră că aceasta nu poate fi o soluţie, întrucât profesorii nu ar avea când să îşi ia zile libere.

  

“Nu ştiu când să stea acasă, mai ales că zilele libere pe care le au până acum nu le pot efectua. Cel mai corect era să se facă o plată, pentru că volumul de muncă este foarte mare, adică 30-40 de ore pentru corectură. Când să facă asta, noaptea? Corect era să se găsească soluţii să-i plătească, mai ales că salariile sunt oricum de mizerie”, a spus Simion Hancescu.

Preşedintele FSLI a adăugat că o eventuală boicotare a simulării bacalaureatului este şi un semnal serios pentru examenul din vară. Hancescu a precizat că există posibilitatea ca numărul profesorilor care vor refuza să participe la acest examen să fie foarte mare, mai ales în contextul scandalurilor din ultimii ani.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că profesorii implicaţi în simulările naţionale nu vor fi plătiţi, dar vor beneficia de timp liber şi de recuperare.

“Eu nu cred că putem condiţiona un act didactic – simulările – de un anumit tip de solicitări de ordin financiar. Aceste simulări se cunosc de luni de zile, nu e ceva ce a fost introdus săptămâna trecută, am discutat inclusiv cu sindicatele şi am stabilit că persoanele implicate în aceste procese evident vor beneficia de timp liber, de recuperare. Nu s-a pus problema niciodată să discutăm despre o plată după sistemul examenelor naţionale”, a declarat ministrul Pricopie.

Întrebat în legătură cu boicotul anunţat vineri de FSLI la Vaslui, la simulările examenului de bacalaureat, care încep în 3 martie, Pricopie a spus că nu cunoaşte situaţia.

“Nu cunosc exact situaţia de la Vaslui, nu mi-a fost adusă la cunoştinţă. Ştiu că existau unele discuţii, dar nu o poziţie fermă. Nu am de la inspectorul general vreo informare potrivit căreia nu s-ar putea susţine simulările săptămâna viitoare prin neimplicarea cadrelor didactice, pentru că eu nu cred că este cazul”, a afirmat Pricopie.

Remus Pricopie a adăugat că Ministerul Educaţiei rămâne deschis “pe orice tip de subiect pe relaţia cu sindicatele”.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi profesorii care vor refuza să se prezinte la simulări, Pricopie a răspuns: “Nu iau în calcul aşa ceva”.

Liderii FSLI din judeţul Vaslui anunţau, vineri, că vor boicota simularea examenului de bacalaureat, prin neparticiparea profesorilor la supravegherea elevilor şi la corectarea tezelor.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui au declarat luni că simularea examenului de bacalaureat se desfăşoară în condiţii normale.

De partea cealaltă, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ susţin că există foarte mulţi de profesori de limba română care nu vor lua parte la corectarea lucrărilor.

“Din ce am discutat cu liderii noştri de sindicat din licee, în special din municipiul Vaslui, majoritatea profesorilor de limba română refuză să meargă la evaluare. Acest lucru se va vedea foarte bine după ora 16.00, când, teoretic, ar trebui să înceapă corectarea tezelor. Probabil că Inspectoratul Şcolar va apela la profesori de gimnaziu, care nu văd cum vor evalua tezele dacă ei nu cunosc nici programa şcolară. Însă, important este un singur lucru: membrii noştri de sindicat să nu realizeze o sarcină în plus, care nu este trecută în fişa postului, aceea de a participa la aceste simulări ale bacalaureatului”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Vaslui, Sorin Ţiplea.

Potrivit calendarului privind organizarea şi desfăşurarea simulării bacalaureatului, la care participă, în premieră, şi elevii din clasa a XI-a, în 3 martie este susţinută proba la limba şi literatura română, în 4 martie – la limba şi literatura maternă, în 5 martie va fi proba obligatorie a profilului şi în 7 martie, proba la alegere a profilului şi specializării. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate în 14 martie.

sursa Mediafax

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a reîncep cursurile online

Redacția

Noutate: contestaţiile la bacalaureat pot fi făcute anul acesta şi online

Redacția

Decontarea transportului pentru elevi conform prevederilor Legii educației naționale

Redacția
Încarcă...