NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Frig insuportabil în toată țara! Ce sunt obligați să facă angajatorii în perioada asta! În caz contrar, amenzile sunt usturătoare

In contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a lansat recent o avertizare meteo de temperaturi scazute, fenomen meteo ce va afecta timp de cateva zile intreaga tara, si anume pana joi, prezentam astazi obligatiile angajatorilor pentru protectia salariatilor care lucreaza in aer liber.

Potrivit avertizarilor ANM, vremea din tara noastra va fi extrem de rece pana joi, intreg teritoriul Romaniei, dar mai ales partea de sud, fiind afectat de un val de frig, care va aduce temperaturi ce pot ajunge pana la -22 grade Celsius. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca stipuleaza obligatiile pe care le au angajatorii in aceste situatii.

Masurile prezente in actul normativ mentionat anterior „se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme”. Temperaturile extreme de iarna sunt, conform ordonantei de urgenta, temperaturile care scad sub -20 de grade Celsius sau care, corelate cu conditiile de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

  

Asadar, in conditii de vreme deosebit de rece, angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca.

Suplimentar, angajatorii trebuie sa se asigure ca, in perioadele cu temperaturi scazute extreme, salariatii care lucreaza in aer liber beneficiaza  de:

ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;

pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare;

echipament individual de protectie.

In cazul in care angajatorii nu au posibilitatea de a asigura conditiile mentionate mai sus salariatiilor care lucreaza in aer liber, iar temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile, acestia trebuie sa ia, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, urmatoarele masuri:

reducerea duratei zilei de lucru;

intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Ulterior aplicarii masurilor de mai sus, angajatorii, de comun acord cu sindicalistii sau reprezentantii salariatilor, trebuie sa stabileasca modalitatea prin care se recupereaza timpul nelucrat si modalitatile de plata. Exista doua variante pentru a face acest lucru, si anume:

se poate recupera, in decurs de sase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii;

daca nu se recupereaza timpul de reducere, se acorda drepturile salariale proportional cu timpul lucrat efectiv.

Angajatorii trebuie sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate de temperaturile extreme. Totodata, angajatorii sunt obligati sa schimbe locul de munca sau sa reduca programul de munca persoanelor cu diverse afectiuni si care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Daca nu se achita de aceste obligatii, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

 sursa www.bzi.ro

Advertisements

Related posts

Pachete cu produse de igienă distribuite de Primăria Pașcani, ajutoare de la Uniunea Europeană

Oana Cordoneanu

Un nou penitenciar va fi construit la 130 km de Iaşi

Redacția

Mii de copii încadrați cu grad de handicap în județul Iași. Cei mai mulți se confruntă cu dizabilități fizice și mentale

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site