Situație paradoxală în municipiul Pașcani. Locatarii unui bloc din zona vale sunt cu facturile la zi, dar cu toate acestea apa le-a fost oprită. Esta cazul celor din blocul de locuințe D10, scara B. Pentru situația aceasta reprezentanții operatorului arată cu degetul către reprezentantul de scară cu care oamenii au încheiat contract.
Oamenii și-au plătit inclusiv penalitățile și debitele, doar pentru a beneficia de apă, însă operatorul județean de apă canal i-a înștiințat că vor fi debranșați de la sistemul de apă pe motiv de neplată. Oamenii au luat legătura cu reprezentanta de scară, însă nu au primit decât promisiuni, nici pe departe lămuriri. Este vorba despre Irina Bucovanu, jurist la EcoSalubritate SA.
„Avem un preaviz de pe data de 1 noiembrie afișat pe ușa de la intrare, dar eu știu că atunci când pui un preaviz trebuie să treacă măcar cinci zile până oprești apa. Pe întâi au pus afișul și ieri au oprit apa. Doamna care ne reprezintă scara, are mai multe scări de bloc, adică în zona Gării, în zona din deal și pe total condominiul care îl are doamna, este o datorie și niște penalități. Nu este normal ca din tot condominiul care mai au datorii, să oprească apa și la cei care nu au datorii. Noi suntem cu plata la zi. Nu înțeleg de ce ne oprește nouă apa. Trebuia să fi sistat la cei care nu au plătit”, ne-a declarat Costache Cornilă, locatar al blocului D10 scara B.
Rămași fără apă, oamenii au mers și au cumpărat apă pentru uz casnic, dar și de băut. Situație este cu atât mai dificicilă cu cât nimeni nu îi asigură de remedierea problemei.
Menționăm că la parterul acestui bloc sunt și două bănci comerciale, care, de asemenea nu au restanțe la operator.
Am solicitat un punct de vedere de la operatorul de apă canal. “Scară B a blocului D10 din stradă Cuza Vodă, alături de alte câteva blocuri, are încheiat contract de furnizare servicii de apă şi de canalizare prin intermediul unui reprezentant. Datoriile acestor blocuri sunt de peste 65.000 lei, respectiv valoarea facturilor pentru 6 luni, neexistând evidente la nivelul operatorului despre felul cum sunt repartizate restanţele pe fiecare bloc ori scară în parte, evidenţă debitelor fiind realizată de reprezentantul proprietarilor. Având în vedere nivelul important al datoriilor existente s-a acceptat acum câteva săptămâni, la cererea reprezentantului, o eşalonare la plata care din păcate nu a fost respectată. Astfel, dată fiind existenţa acestor datorii semnificative neachitate şi faptul că reprezentantul nu a indicat blocurile care înregistrează cele mai mari restante s-a procedat la întreruperea apei în mod etapizat”, se arată în comunicatul celor de la ApaVital.
Furnizarea apei va fi reluata de îndată ce reprezentantul locatarilor dovedește că blocul în cauză nu are restanțe la plata apei și a serviciilor de epurare-canalizare. Dacă nu toți locatarii au achitat facturile atunci reprezentantul oamenilor este așteptat să “indice blocurile, ori scările de bloc, care au restanţele cele mai mari din debitul total menţionat. Soluţiile pentru a preîntâmpina astfel de situaţii sunt cele adoptate de peste 1000 de apartamente din municipiul Paşcani, şi anume individualizarea prin contracte în nume propriu, contracte individuale sau prin încheierea de convenţii individuale de facturare şi plata a serviciilor, variante puse deja la dispoziţia păşcănenilor de Apavital, în calitate de operator”, se arată în răspunsul formulat de Apavital.
Reporterii noștri au încercat astăzi să discute și cu Irina Bucovanu pe marginea acestei probleme, dar ea a refuzat să ne ofere un punct de vedere. ”Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră. Sunteți neserioși!”, ne-a declarat aceasta.
Nu este pentru prima dată când locuitorii municipiului ne contactează pentru a se plânge de problemele întâmpinate ca urmare a semnării contractelor cu reprezentanții de scară.