TRAPPIST-1b, o lume de mărimea Pământului care orbitează o pitică roșie aflată la aproximativ 40 de ani-lumină distanță, ar putea avea până la urmă atmosferă.
Noile observații ale planetei b din sistemul TRAPPIST-1 arată că această lume stâncoasă este mai complexă decât au crezut oamenii de știință.
În contradicție cu un studiu anterior, care stabilea că exoplaneta era probabil stearpă, noile date obținute cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb sugerează că TRAPPIST-1b fie abundă cu activitate geologică, fie este posibil învăluită într-o atmosferă groasă bogată în dioxid de carbon.
„Ideea unei planete stâncoase cu o suprafață puternic erodată, fără atmosferă, este inconsistentă cu măsurătorile actuale”, spune astronomul Jeroen Bouwman de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania.
În 2017, astronomii au raportat că au găsit o stea în jurul căreia orbitează șapte exoplanete. Deși exoplanetele sunt puțin mai aproape de stea decât planetele din Sistemul Solar, steaua TRAPPIST-1 este o pitică roșie – mai rece și mai întunecată, ceea ce, la rândul său, înseamnă că zona locuibilă a sistemului este mai aproape de soarele său, scrie ScienceAlert.
O lume de mărimea Pământului
Acest lucru a ridicat speranța că una dintre lumile TRAPPIST-1 ar putea fi locuibilă.
» Citește continuarea pe pagina autorului