După două rejudecări şi nenumărate evaluări controversate, Justiţia ia o decizie surpriză în războiul de milioane de euro dintre omul de afaceri Giani Canschi şi Consiliul Judeţean Iaşi.
În numele societăţii Geprocon, omul de afaceri ar trebui să primească aproape 6 milioane de lei de la judeţ, pentru o expropriere în zona Aeroportului u suma este însă cu 4 milioane de lei mai mare decât a stabilit, încă din 2011, CJ Iaşi, însă cu 11 milioane mai mică decât stabiliseră, anterior, instanţele care au instrumentat acest dosar controversat. Chiar şi aşa, şeful CJ, Maricel Popa, spune că instituţia a formulat recurs, iar procesul se va relua la Bucureşti. Decizia de la Suceava nu e singura lovitură primită recent din partea justiţiei de Giani Canschi. El are mai multe bunuri sub sechestru, într-un dosar în care este cercetat sub control judiciar de DIICOT.
Disputa juridică dintre omul de afaceri Giani Canschi şi Consiliul Judeţean Iaşi a fost tranşată recent de Curtea de Apel Suceava, rezultatul fiind unul surprinzător. După şapte ani de procese, timp în care au fost întocmite nenumărate rapoarte de evaluare contradictorii şi controversate, magistraţii din judeţul vecin au stabilit că firma Geprocon, deţinută de Canschi, ar trebui să primească 5,9 milioane de lei de Consiliul Judeţean Iaşi, de trei ori mai puţin decât stabilise, anterior, aceeaşi instanţă. Litigiul dintre două părţi vizează valoarea exproprierii pentru 9.000 de metri pătraţi de teren, pe care se aflau 1.000 de metri pătraţi de construcţii. Terenul a fost expropriat de instituţia publică înainte de investiţia de extindere a aeroportului.
Cum au calculat judecătorii
„Ziarul de Iaşi“ a obţinut motivarea redactată de judecătorii suceveni, document comunicat, recent, celor două părţi. Potrivit înscrisului, magistraţii suceveni au calculat valoarea exproprierii în baza unor acte de vânzare-cumpărare emise în perioada exproprierii, stabilind astfel pentru terenul din apropierea aeroportului un preţ de 59 euro/mp, cu aproape 40 euro mai puţin decât stabilise prima instanţă. Magistraţii au luat în calcul inclusiv cursul valutar de la momentul exproprierii, respectiv 4,2 lei pentru un euro, faţă de peste 4,6 lei pentru un euro în prezent. În motivare, judecătorii invocă o decizie a Curţii Constituţionale din 2015 care stabileşte că „valoarea bunului expropriat nu poate fi alta decât cea stabilită la momentul contemporan realizării transferului dreptului de proprietate“. Anterior, instanţele care au instrumentat cazul luaseră în calcul rapoarte de evaluare – oricum intens contestate de părţi – ce foloseau valori de piaţă de la momentele întocmirii lor, şi nu de la cel efectiv al exproprierii, când piaţa imobiliară era într-un real declin. „Despăgubirea stabilită prin raportare la momentul întocmirii raportului de expertiză, adică în cursul procesului, nu este dreaptă, nu are un caracter just, deoarece cuantumul ei nu este contemporan momentului transferului dreptului de proprietate, soluţie de principiu, cu valoarea constituţională“, e formularea juridică impusă de Curtea Constituţională, invocată acum de Curtea de Apel Suceava. De pildă, doar în cazul terenul, luând în calcul diferenţa de curs valutar din 2017, respectiv 2011, Canschi a pierdut 200.000 de lei. Aşadar, au stabilit judecătorii suceveni, pentru cei 9.048 de metri pătrăţi din zona aeroportului, judecătorii au stabilit o valoare a despăgubirilor de aproape 2,28 milioane de lei. Acestei sume i s-a adăugat cea de 2 milioane de lei, reprezentând curţile, drumul pietruit din zonă, precum şi o platformă balastată. În final, alte peste 1,6 milioane de lei au fost adăugaţi de judecători pentru „relocarea afacerii“ lui Canschi. De pildă, la acest ultim capitol, magistraţii cu calculat că afaceristul a cheltuit 650.000 de lei pentru chiria din perioada relocării, 467.000 de lei pentru repararea şi renovarea spaţiului de relocare, 372.000 de lei pentru paza (forţa de muncă) din timpul relocării etc. Geprocon are ca obiect de activitatea construcţii civile şi industriale. Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, ne-a precizat, ieri, că instituţia a formulat recurs împotriva deciziei. Ieri după-amiză, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Curţii de Apel Suceava, recursul nu fusese înregistrat, însă părţile erau în termen pentru a uza de căile de atac. În cursul zilei de ieri am solicitat un punct de vedere şi de la omul de afaceri Giani Canschi, însă acesta a refuzat să comenteze.
Cronologia procesului
În 2011, CJ Iaşi stabilea exproprierea a peste 4 hectare de teren pentru derularea proiectului de utilitate publică de modernizare a aerogării ieşene. Pentru exproprieri, instituţia punea la bătaie în jur de 5 milioane de euro, fapt ce i-a nemulţumit pe mulţi dintre proprietari, care au dat CJ în judecată. Familia Canschi, prin Geprocon, dar şi pe persoană fizică, deţinea aproximativ un sfert din suprafaţa expropriată. Pentru Geprocon, în 2011 CJ stabilea despăgubiri de puţin peste 2 milioane lei. Reprezentanţii societăţii au dat în judecată instituţia şi, în 2012, Tribunalul Botoşani a dat câştig de cauză Geprocon, stabilind cuantumul despăgubirilor la peste 3,7 milioane de euro (15,5 milioane de lei la cursul de atunci, 17 la cursul din prezent) cu tot cu TVA. CJ s-a plâns că valoarea era disproporţionată raportat la valoarea reală a terenului, cu atât mai mult cu cât zona avea interdicţii urbanistice din cauza proximităţii aerogării. De menţionat că, la acel moment, evaluatorii stabiliseră o valoare de 98 euro/mp, însă avocaţii CJ s-au plâns că preţul fusese stabilit prin raportare la suprafeţe de teren din oraş care nu aveau interdicţii urbanistice. De exemplu, din cauza sunetului, în acel loc – în care Geprocon deţinea mai multe hale, era şi este interzisă construirea de noi imobile. Mai mult, mai invocau atunci avocaţii instituţiei, în vecinătatea terenului Geprocon, familia Canschi, pe persoană fizică, fuseseră despăgubită, conform unei decizii a Tribunalului Neamţ, cu 58 de euro/mp.
Acelaşi expert dă terenului preţuri diferite la instanţe diferite
Culmea, un expert din comisia stabilită de Tribunalul Neamţ în cazul familiei Canschi fusese membru şi în comisia ce stabilise un preţ aproape dublu în procesul Geprocon. Curtea de Apel Suceava, în octombrie 2012, menţinea valoarea despăgubirilor, aşa că procesul avea să ajungă, în 2013, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii Curţii Supreme au casat decizia Curţii de Apel Suceava pentru că aceasta nu a dat dreptul CJ să administreze proba unei contraexpertize privind valoarea terenului. O decizie controversată a venit în rejudecare, pe 27 februarie 2014, de la aceeaşi Curte de Apel Suceava. Deşi ÎCCJ catalogase „nelegală“ hotărârea precedentă din apel, instanţa suceveană a admis apelul CJ Iaşi în sensul că „suma acordată cu titlu de despăgubiri se va plăti în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a sentinţei apelate, în loc de data comunicării acesteia“. CJ Iaşi a formulat încă o dată recurs, procesul ajungând încă o dată la Curtea Supremă. ICCJ admite recursul din nou şi invocă în motivare grave nereguli privind rapoartele de evaluare însuşite de instanţa de apel. Astfel, pe 17 martie 2015, dosarul este reînregistrat la Curtea de Apel Suceava, pentru a treia oară. Aceasta a pronunţat decizia prezentată mai sus la finele anului trecut, pe 13 decembrie. Pe 12 ianuarie 2018, judecătorii au întocmit motivarea, ulterior aceasta fiind şi comunicată părţilor. Cel mai probabil, procesul urmează a se relua din nou la Curtea Supremă.
Giani Canschi, suspect într-un dosar DIICOT
În prezent, mai multe bunuri ale firmei Geprocon, dar şi ale lui Giani Canschi, sunt puse sub sechestru de către procurorii DIICOT Bacău, în dosarul 27/D/P/2015. Anchetatorii vizează în această cauză o reţea de evaziune fiscală în care ar fi fost implicate mai multe persoane de etnie romă din judeţul Iaşi, dar şi alte persoane din judeţul Bacău. În dosar, omul de afaceri Giani Canschi are calitate de inculpat, el fiind cercetat sub control judiciar, potrivit unor surse juridice. Această măsură a fost confirmată de instanţă în decembrie 2017, de Tribunalul Bacău, mai susţin aceleaşi surse.