NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Elevi de la Colegiul Naţional „M. Sadoveanu”-Pașcani au participat la Concursul naţional de proiecte antidrog „Împreună”

Una dintre principalele probleme actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri, în special în rândul tinerilor.

Deoarece şcoala joacă un rol fundamental în prevenirea comportamentelor dăunătoare, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi-a asumat, în cadrul Strategiei Naţionale Antidrog, o serie de obiective specifice la capitolul de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri. Între activităţile asumate se numără şi realizarea unor proiecte naţionale de prevenire, care să se adreseze unui număr cât mai mare de copii şi tineri.

Concursul de proiecte antidrog „Împreună” se bazează pe trei principii eficiente ale luptei împotriva drogurilor: lucrul în echipă, educaţia între egali, voluntariatul. De aceea, elevii de la Colegiul Național „M. Sadoveanu”- Pașcani au luat atitudine şi au hotărât să participe la concursul antidrog „Împreună“ cu proiectul „Un pas din impas!”, pentru a trage un semnal de alarmă în rândul tinerilor de a nu se lăsa pradă tentaţiilor. 

Așadar, în perioada 26-31 august 2014, la Eforie Sud – Constanţa, s-a derulat etapa naţională a celei de-a XI-a ediţie a Concursului National de proiecte cu tematică antidrog „Împreună” organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, concurs la care au participat 41 de judete, printre care și jud.Iași, reprezentat de Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”-Pașcani.

Evenimentul a fost proiectat pe considerente de performanţă, competitivitate şi ingeniozitate, pe parcursul unor probe complexe, iar provocarea a fost pe măsură. Astfel, echipele s-au confruntat în contextul a nu mai puţin de cincisprezece ateliere de lucru, opt  fiind obligatorii, printre care s-au regăsit domeniile: teatru, antidrog, tir, comunicare, creativitate, origami, quilling, muzică, dans, etc.

O altă etapă de competiţie a constat din realizarea unui poster în timpul concursului, urmată de prezentarea proiectului iniţiat şi derulat în şcoală pe parcursul anului şcolar. Cea mai complicată misiune, în termeni de efort fizic, sincronizare, secvenţialitate şi spontaneitate a fost parcurgerea traseului aplicativ, care i-a provocat pe tineri la trecerea unor probe inspirate dintr-o poveste scrisă de juriu.

Juriul a întrunit 15 formatori şi inspectori naţionali care au evaluat performanţa fiecărui echipaj.  La această probă echipajul din  Iași, format din Maria-Gabriela Grigoriu, Plaiu Vlad, Ștefan Bolotă şi Bianca Cîtiea, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „ M. Sadoveanu” Pașcani, coordonat de prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica s-a clasat  pe locul III, impresionând atât publicul larg, cât şi pe reprezentanţii juriului iar în faza finală s-a clasat  pe locul V din 41 județe participante.

Proiectul echipei Colegiului Național „M. Sadoveanu”-Pașcani,  propune derularea unei campanii de informare, sensibilizare, conştientizare şi responsabilizare a elevilor din ciclul liceal asupra efectelor negative ale consumului de tutun și alcool şi substanţe etnobotanice asupra stării lor de sănătate, precum și implicațiile deosebite în scăderea randamentului școlar şi performanței sportive.

Dacă proiectul îşi va îndeplini scopul, vom asista la creşterea progresivă a populaţiei, societatea va fi mai bine informată, se va lua atitudine împotriva acestui fenomen atât de periculos pentru sănătatea fizică şi psihică.

În continuare, echipajul nostru are datoria de a implementa un nou proiect antidrog, din octombrie până în martie anul următor; portofoliu acestui proiect va fi trimis la Palatul.

Național al Copiilor până la 1 aprilie 2015, va fi jurizat şi primele trei clasate vor participa la stagiul de formare următor, pentru a împărtăşi colegilor lor mai mici experiența realizării unui proiect deosebit.Ne propunem să-i informăm pe tineri cu tot ce este necesar pentru  a-i determina să nu ajungă în situaţia de a consuma droguri, să găsim soluţii cât mai eficiente în acest scop, să luptăm pentru dreptul la viaţă.Mai mult, ţara noastră are nevoie de tineret, de generaţii viguroase şi de oameni echilibraţi.

Credem că această nobilă datorie ne revine și nouă, mai ales că dorim să ajutăm la schimbarea pozitivă a societăţii româneşti.

„Deși am avut experiența altor tabere și proiecte de acest gen, aceasta m-a marcat cel mai mult. Mulțumesc celor ce au făcut acest lucru posibil pentru mine.„ -Plaiu Vlad, cl.a IX-a E.

„Acest concurs a fost una dintre cele mai frumoase experienţe de până acum. Am cunoscut oameni extraordinari alături de care am legat prietenii solide şi pe care nu o să-i uit niciodată. Am fost foarte încântat de activităţile făcute, iar fiecare formator ne-a învăţat multe lucruri frumoase și interesante. Pentru mine a fost ceva inedit şi sper ca experinţa asta să se repete şi la anul. „ -Ștefan Bolotă, cl.a IX-a E.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Reconstrucţia Ecologică în Europa. Proiect la altitudine în munții Macedoniei, la care a participat și un grup de elevi de la Sadoveanu

Redacția

Clopoțelul a sunat și la Clubul Copiilor din Pașcani!

Ema Roman

Şcolile postliceale, salvare pentru elevii fără bacalaureat

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site