NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Dr. Alexandru Rafila a explicat în ce condiții se vor întoarce elevii în școli

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a explicat la Observator cum evoluează epidemia de coronavirus din țara noastră și în ce condiții se vor reîntoarce copiii în școli, din luna septembrie.

Astăzi aflăm cum va arăta noul an şcolar. La ora 15 începe şedinţa convocată de preşedintele Klaus Iohannis, la finalul căreia va anunţa condiţiile în care elevii se pot întoarce la ore, din toamnă. Deocamdată, din documentele obţinute în exclusivitate de Observator şi confirmate de ministrul Educaţiei, ştim că nu va fi o decizie care se va aplica la nivel naţional, ci va depinde de hotărârile luate la nivel judeţean.

Astfel, fiecare consiliu administrativ de şcoală va comunica către Inspectoratul Şcolar Judeţean dacă printre elevi sunt sau nu confirmate cazuri de COVID. Mai departe, Inspectoratul se consultă cu Direcţia de Sănătate Publică. În cele din urmă, în funcţie şi de rata de infectare locală, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă decide dacă elevii se întorc în bănci ori rămân acasă şi fac şcoala online. De asemenea, părinţii trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze dacă elevii au simptome specifice COVID, ori au intrat în contact cu o persoană infectată. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru toţi elevii care se reîntorc la şcoală. Excepţie fac doar copiii cu vârsta mai mică de cinci ani. De asemenea, distanţa dintre bănci trebuie să fie de cel puţin un metru.

„Sunt județe unde circulația virusului este foarte redusă, și sigur acolo activitatea ar putea să se apropie de normal spre deosebire de alte zone, unde lucrurile sunt diferite. Aceste planuri de învățământ ar trebui să fie modificabile în timp. […] Și într-o perioadă de transmisibilitate crescută școala să se facă online. Cred că trebuie să lucrăm împreună la niște variante destul de amănunțite care să fie aplicabile în funcție de contextul local. În ceea ce privește pregătirea efectivă, eu nu pot să vă dau un răspuns, pentru că gradul de pregătire al fiecărei școli nu este cunoscut, ar trebui să mergi pe teren ca să tragi o concluzie. Cred că începerea școlii va fi condiționată de ce fac autoritățile locale în această perioadă”, a spus Rafila.

  

observator

Advertisements

Related posts

Elevii şi profesorii de la Colegiul „Unirea”― pelerini la Vovidenia

Ema Roman

Păşcăneană de clasa a X-a, la şefia Consiliului Judeţean al elevilor

Ema Roman

Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a solicitat Ministerului ca directorii de școli să fie și profesori metodiști. Decizii importante pentru personalul didactic și nedidactic

Răzvan Grecu
Încarcă...