RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Două noi proiecte depuse de CJ cu finanțare europeană în valoare totală de 6 milioane de euro!

Ieri au fost acceptate de către Consorțiul Regional de Inovare din cadrul ADR-NE scrisorile de intenție depuse de către Consiliul Județean Iași cu privire la accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transfer tehnologic: “Centrul Regional de Transfer Tehnologic în Agricultură și Zootehnie” și “Centrul Regional de Transfer Tehnologic Innotech Moldova”.

 

 

  

 

„Prin proiectul de extindere al parcului agroindustrial TransAgropolis dorim să cream și acea linie de sortare, procesare și ambalare solicitată de toți fermierii cu care am avut discuții. De asemenea, am lansat și ideea formării unor platforme expoziționale care să permită dezvoltarea acestui parc, astfel încât să devină locul de desfășurare al unor importante evenimente organizate la Iași în domeniul agriculturii. În ceea ce privește celălalt proiect, intentionăm să reamenajăm spațiul existent la Centrul Expozițional Moldova. Acesta dispune de infrastructura pe care se poate implementa, cu o investiție minimă, din fonduri nerambursabile, un Centru Regional de Transfer Tehnologic specializat pe unul dintre domeniile de vârf ale celei mai dinamice industrii ale momentului și ale viitorului – IT – Internet of Things.Urmează publicarea ghidului și depunerea proiectelor. Intenționăm să supunem în cel mai scurt timp aprobării plenului Consiliului Județean cele două proiecte și apoi să demarăm procedurile pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Au fost depuse în total 36 de scrisori de intenție din zona Moldovei de către primării și consilii județene, universități, stațiuni de cercetare, camere de comerț și industrie și instituții private. În ceea ce privește județul Iași, au mai depus câte o scrisoare de intenție Primăria Iași („Parc Științific și Tehnologic”, în parteneriat cu Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis) și Primăria comunei Țuțora („Centru verde de conștientizare, consultanță și pregătire profesională în vederea transferului tehnologic privind folosirea surselor regenerabile de energie pentru mecanizarea agriculturii”).

Centrul Regional de Transfer Tehnologic in Agricultura si Zootehnie

Centrul Regional de Transfer Tehnologic in Agricultura si Zootehnie va fi realizat în cadrul unui parteneriat extins între Consiliul Județean Iași, Consiliul Local al Comunei Letcani.

Proiectul vizează crearea şi dezvoltarea unei infrastructuri de inovare şi transfer tehnologic in agricultura si zootehnie, respectiv construirea şi dotarea cu echipamente, prin valorificarea infrastructurii existente, precum și achiziționarea de servicii tehnologice specifice. Centrul de Transfer Tehnologic in Agricultura si Zootehnie va susţine implementarea unui pachet de servicii şi a unor programe de training în beneficiul întreprinderilor din domeniu, toate acestea vizând creşterea competenţelor furnizorilor regionali din domeniul agricol si zootehnic şi, implicit, creşterea performanţei sectorului respectiv la nivel regional. Acest fapt va conduce la creşterea atractivităţii zonei pentru investiţii.

Proiectul propus are două componente:  una care vizează construirea unei infrastructuri care să permită dezvoltarea și înglobarea de servicii și tehnologii care să deservească toate întreprinderile interesate să realizeze transfer tehnologic prin intermediul centrului de transfer tehnologic si o componentă de dezvoltare de servicii care să faciliteze și să contribuie efectiv la comercializarea tehnologiilor.

Va fi creata o platforma expozitionala si de transfer tehnologica gricola unde se vor putea organiza, pe o suprafata de 5 hecatre, expozitii in aer liber pentru utilaje agricole, tehnologii, echipamente siservicii, evenimente pentru marele public si fermieri, dar si depozitari temporare. De asemenea, proiectul prevede si o platforma expozitionala si de transfer tehnologic zootehnica, pe o suprafata de 4 hectare, unde se vor putea organiza expozitii de animale. Vor exista spatii pentru sortarea, descarcarea, trierea si igienizarea animalelor, spatii pentru carantina.

O alta platforma (4 hectare) va fi destianata demonstratiilor si incercarilor de transfer tehnologic. Aici vor fi organizate loturi demonstrative si experimentale, demonstratii si testari cu utilaje de ierbicidare si cosire, recoltare. Pentru elevii de la liceele de specialitate din judet vor fi organizate cursuri de mecanizare si va exista un poligon pentru utilizarea utilajelor si echipamentelor agricole.

Totodata, noul centru va avea prevazuta si o linie de sortare, procesare și ambalare a legumelor si fructelor.

Pentru partea de servicii se are în vedere dezvoltarea unor servicii suplimentare față de cele pentru care entitatea are deja expertiză, în special din categoria celor cu valoare adăugată ridicată. Este vorba despre identificarea potenţialilor parteneri (IMM-uri, universităţi, centre şi institute de cercetare, camere de comerţ, entităţi de transfer tehnologic) pentru colaborare în cadrul unor proiecte pe termen lung în programele naţionale şi europene. Se are in vedere, de asemenea, implicarea CTTAZ în activităţi comune – proiecte de cercetare, elaborare de brevete, comunicări şi lucrări ştiinţifice.

 

Schematic, Centrul de Transfer Tehnologic in Agricultura si Zootehnie propus, arata astfel:

DE

 

Platforma Zootehnica

Platforma Expozitionala Agricola

Trans Agropolis – Transfrontalier Agrobusiness Suport

Drum judetean

 
 
 
 
 
 
 

Drum de incinta

 

Spatii demonstrative / loturi

Parcare

 
 
 
         

 

 

Valoarea totală a investiției necesare realizării Centrului Regional de transfer tehnologic in Agricultura si Zootehnie se ridică la 3 milioane euro.

 

Centrul Regional de Transfer Tehnologic Innotech Moldova

 

 

A fost identificată o oportunitate  care poate conduce la transformarea Centrului Expozitional Moldova într-un pilon al dezvoltării specializate inteligente a Iașului (SMART CITY) și a Regiunii Nord-Est, printr-un parteneriat extins format din Consiliul Județean Iași, Consiliul Local al Municipiului Iași și Clusterul Regional Inovativ Euronest IT&C Hub (în care Consiliul Județean Iași este, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, membru fondator).

Sectorul TIC este, de altfel, identificat și în Strategia Regională de Specializare Inteligentă 2020 ca fiind una dintre cele patru priorități verticale pentru Regiunea Nord-Est. De altfel, conform datelor publicate de INS sectorul IT a avut a doua cea mai mare contribuție la PIB-ul României, depășind agricultura, situație reflectată inclusiv la nivelul județului Iași. Un studiu realizat în 2015 de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST arată că necesarul de forță de muncă specializată în domeniul IT în Regiunea Nord-Est va ajunge la  33.000 în 2030.

Proiectul propus are două componente: una care vizează construirea unei infrastructuri hardware și software care să permită dezvoltarea și înglobarea de servicii și tehnologii de tip Internet of Things (IoT), inclusiv realizarea unui data center de mare capacitate care să deservească toate întreprinderile interesate să realizeze transfer tehnologic prin intermediul ETT Innotech Moldova si o componentă de dezvoltare de servicii care să faciliteze și să contribuie efectiv la comercializarea tehnologiilor.

Cele trei corpuri ale Centrului Expozițional Moldova vor fi recompartimentate și reamenajate, astfel încât să poată face aceste servicii. Facilitatea de tip Expo găzduită în prezent de corpul A va fi menținută, dar se vor avea în vedere soluții de valorificare a acestui spațiu și în perioadele în care nu se vor organiza expoziții și târguri.

Cele două săli de conferințe vor fi recompartimentate și vor avea destinații de tip Fab Lab, Open Lab sau Living Labs. Se va menține spațiul destinat parcării, la fel și zona administrativă. De asemenea, vor exista laboratoare pentru testare, prototipare si 3D printing. Din punct de vedere tehnic, transformarea Centrului Expozițional Moldova într-o infrastructură de transfer tehnologic presupune atingerea următoarelor obiective: crearea unei infrastructuri și a unei platforme dedicate IoT la nivel regional; achiziționarea și configurarea unui data center de mare capacitate care să permită interconectarea serviciilor publice și a celor private; realizarea unor module pentru cazuri pilot în domenii cu impact economic și social (agricultură, textile-confecții, construcții, cadastru, smart city – servicii publice inteligente: transport, electricitate, apa, canalizare, mediu).

Prin data-center-ul de mare capacitatese urmareste asigurarea unui nivel ridicat de eficienta a resurselor de calcul prin imbunatatirea gradului de utilizare si eliminarea situatiilor de indisponibilitate. Solutia asigura si implementarea unor procese flexibile de livrare a serviciilor IT precum si automatizarea proceselor IT de baza, inclusiv a proceselor de provizionare a aplicatiilor si administrare a sistemului cu o infrastructura virtuala inteligenta, dinamica si scalabila.

Valoarea totală a investiției necesare realizării Centrului Regional de transfer tehnologic Innotech Moldova se ridică la 3 milioane euro.

 

 

Related posts

Trotinetele electrice vor avea RCA

Redacția

Victorie pentru pășcăneni: Proiectele oamenilor anti ApaVital și ARSACIS au primit votul consilierilor

Marius Parteni

Taximetriștii sunt chemați la Primărie pentru actualizarea bazelor de date

Ema Roman
Încarcă...