NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Dosarul devalizării fabricii Nectar a ajuns pe masa judecătorilor

Magistraţii Tribunalului Iaşi au confirmat ieri rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie prin care executorul bancar Cristinel Dominte a fost trimis în judecată.

Do­minte a contestat legalitatea actului de acuzare întocmit de procurori pe numele său, toate solicitările sale fiind respinse. Decizia este definitivă, iar procesul urmează să înceapă pe fond în perioada următoare.

Potrivit rechizitoriului, fapta ilegală ce ar fi fost comisă de Dominte se referă la vânzarea unui teren aparţinând fabricii de zahăr „Nectar“ Paşcani, teren care în momentul unei proceduri de licitaţie a fost evaluat ca fiind fără valoare. Procurorii au notat că problemele financiare ale Nectar Paşcani au început din 1998, atunci când firma a contractat un împrumut de 30 de miliarde de lei vechi de la BCR. Ulterior, din cauza neachitării creditului, s-a ajuns la executare silită, dosarul fiind atribuit executorului Cristinel Dominte. În cadrul procedurii s-au folosit două rapoarte de evaluare ale bunurilor Nectar, întocmite de evaluatorul Vasile Negru, într-unul dintre acestea menţionându-se că un teren de 3,5 hectare nu ar fi avut nicio valoare. În mai 2004, patrimoniul fabricii a fost vândut cu aproximativ 17 miliarde de lei vechi.

  

„Subevaluarea grupului de imobile scoase la vânzare făcea atractivă achiziţionarea acestuia şi permitea BCR să-şi re­cupereze creanţele. Prejudi­ciul provocat este de 17.356.383 de lei noi (aproximativ 4,2 mi­lioane de euro). Dominte Cris­tinel şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care prevedeau că avea obligaţia de a pune în vânzare, în procedurile de executare silită, bunuri la valoarea lor de circulaţie“, se precizează în rechizitoriu.

În pe­rioada controversatei licitaţii, BCR era încă o societate cu capital majoritar de stat. Pe 19 iunie 2014, lichidatorul judiciar al SC Nectar SA s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 4,2 milioane de euro. Ulterior trimiterii în judecată, Cristinel Dominte a refuzat să comenteze acuzaţiile procurori­lor. În prezent, el este asociat cu executorul judecătoresc Bog­dan Tufeanu, cei doi având se­diu în apropierea Palatului de Justiţie din Iaşi.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Cu peste 0,40 mg/l alcool pur în etilotest, a refuzat recoltarea probelor de sânge la spital

Oana Cordoneanu

Tânără violată noaptea la o fermă din județul Iași. A cerut ajutor înainte să i se descarce bateria telefonului

Redacția

Acțiune a polițiștilor pășcăneni. Doi șoferi au rămas pietoni

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site