NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Dispar centrele de plasament. Sute de copii vor fi mutați în case de tip familial

Situaţia copiilor din centrele de plasament ieşene pare să se îm­bunătăţească, după ce 6 dintre cele 10 centre existente în prezent îşi vor închide porţile în cel mult doi ani. Strategia 2016-2020 de închidere a centrelor de plasament are ca principal scop reintegrarea copiilor în comunitate, spun reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, aceştia urmând să fie mutaţi în căsuţe de tip familial, de 12 persoane, în diferite zone ale Iaşului.

 

În prezent, în centrele de plasament ieşene trăiesc aproximativ 894 de copii, iar strategia de­marată urmăreşte răspândirea acestora în comunitate, pentru a duce o viaţă cât mai normală. Copiii au fost evaluaţi, iar acolo unde s-au găsit măsuri alternative, precum să revină în familia naturală, să meargă în asistenţă maternală sau în plasament familial, acestea au fost sau vor fi puse în aplicare, spun cei de la DGASPC.

„Scopul acestei campanii nu este să aruncăm copiii în stradă. Acolo unde există alternativa să mear­gă în familia extinsă sau na­tu­rală îi vom trimite, iar aceste fa­milii vor fi ajutate de organizaţiile cu care avem parteneriate. Aceste organizaţii au construit, de-a lungul impului, camere, case, au ofe­rit ajutor material sau au cum­pă­rat animale familiilor. Ideea este ca cei mici să aibă şansa să revină acasă şi familia să aibă posibilitatea să-i crească“, a menţionat Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la DGASPC.

Pentru cei care nu se pot întoarce în familia naturală şi nici în cea extinsă, fie pentru că au fost victima vreunui tip de abuz, fie pentru că părinţii sunt închişi, s-a decis realocarea lor în module de tip familial, adică căsuţe de 12 persoane în care aceştia să poată duce o viaţă cât mai normală.

„Ideea este, ca şi în cazul celorlalte transfor­mări făcute de-a lungul timpului, să le îmbunătăţim condiţiile de viaţă. Trecerea de la centrele mari, de peste 100 de persoane, către căsuţe de tip familial, modulare, înseam­nă să aduci copilul din mediul instituţional, în mediu de tip familial. S-a constatat de către psihologi că cei mici cresc cel mai bine în medii de tip familial. Acolo dobândesc şi independenţă şi capacităţi de so­cializare, altfel decât ar face-o în mediul instituţional. În plus, aptitudinile lui când ajunge adult sunt mult mai bune“, a mai adăugat Ti­beriu Bantaş. 

Două ONG-uri participă la construcţia caselor

Desfiinţarea centrelor de plasament ieşene a început deja, patru dintre ele fiind finanţate cu ajutorul planului operaţional regional (POR), iar alte două cu ajutorul unor ONG-uri. Centrele de plasamanet care se vor închide cu ajutorul POR sunt Complexul de Servicii Comunitare Bogdăneşti, Complexul de Servicii Comunitare Bucium, Centrul de Plasament CA Rosetti şi Subuni­tatea Sf. Stelian.

La Complexul de Servicii Comunitare Bogdăneşti proiectul este în faza de contractare, iar în prezent acolo trăiesc aproximativ 100 de copii. Pentru cei care nu se vor putea întoarce acasă sau nu vor putea intra în alt sistem, vor fi construite patru căsuţe şi un Centru de zi, în comuna Horleşti, pe terenul pus la dispoziţie de pri­mărie. Centrul va fi cu adresabilitate către comunitate, spun cei de la DGASPC, acolo urmând să fie organizate de la activităţi de socia­lizare până la programe de teme pentru acasă.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Pacienţii vor avea acces la 21 de medicamente inovative

Redacția

Pe patul de spital, după ce au încasat bătaie

Ema Roman

Alexandru Rafila propune ca majoritatea spitalelor să primească pacienți bolnavi de COVID-19, pe circuite separate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site