NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Directorii de şcoli, marionetele politicului

De cinci ani, nu au mai fost organizate concursuri pentru fixare pe post. În plus, din 2011, ordinul de ministru se lasă aşteptat, în ciuda prevederilor legale. 

În Legea Educaţiei Naţionale, care datează din 2011, se spune că directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar trebuie să-şi câştige scaunul de conducere în urma unui concurs. Se mai adaugă faptul că, pentru concursuri, ar trebui să existe un ordin de ministru. Însă, indiferent de miniştrii care s-au succedat până în prezent în fruntea Educaţiei, nimeni a pus piciorul în prag. Aşa se face că, din 2009 încoace, directorii sunt numiţi anual, cu delegaţie. „Lipsa acestui concurs nu oferă protecţia profesională la care un manager de şcoală ar avea dreptul. Este clar că îl faci vulnerabil şi în faţa Consiliului Local, şi în faţa unui deputat, şi în faţa Inspectoratului Şcolar, şi în faţa oricui are o anumită influenţă într-o anumită zonă. El va fi un director vulnerabil, pentru că va putea fi dat afară oricând”, a atras atenţia Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – Filiala Iaşi.

În curând…

  

Liderul sindical îşi bazează afirmaţiile pe practica de zi cu zi a directorilor de şcoli care se dau peste cap să-şi mulţumească şefii. „Şi, tot nu ieşim bine vreodată. Eu, una, ştiu că n-am voie să fiu deranjantă. Să-mi manifest nemulţumirile sau să aduc public, la cunoştinţă, lipsurile cu care ne confruntăm. N-am voie să comentez atunci când primim sarcini uriaşe de pe o zi pe alta şi n-am voie să nu le îndeplinesc. Sunt omul lor. Frumos colorat politic şi bun la toate. Uneori, mă întreb dacă banii în plus merită efortul fizic şi teroarea la care suntem supuşi”, mărturiseşte un manager de şcoală. La rândul lor, atunci când sunt întrebaţi despre aceste aspecte, şefii din educaţia ieşeană spun că aşteaptă un semn de la Minister. În tot acest timp, problema a fost adusă la cunoştinţa fiecărui ministru al Educaţiei în parte, cu promisiunea că va fi rezolvată… „în curând”.

sursa Evenimentul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Elevii de la “Sadoveanu” s-au întors în timp: au intrat în pielea unei personalități franceze din secolul al XX-lea

Ema Roman

Doi elevi ai Colegiului Național Mihail Sadoveanu “luptă” pentru ocuparea funcției de Președinte al Consiliului Elevilor

Teona Gherasim

Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra importanței sociale a burselor școlare – semnificații pedagogice, împliniri și evoluții necesare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site