NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Declarație Politică: Ajutorul oferit producătorilor autohtoni de medicamente, înseamnă o șansă în plus la viață, oferită conaționalilor noștri

Săptămâna trecută a avut loc un eveniment de mare anvergură în lumea farmaceutică, ZF Pharma Summit, ocazie cu care au fost readuse în discuție problemele cu care se confruntă marii producatori de medicamente din țara noastră. S-a pus accent, de asemenea, și pe pierderile pe care le-a suferit statul la capitolul producției de medicamente, din cauza politicii incoerente în dezvoltarea industrială din ultimii ani.

 

Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, numărul  cutiilor de medicamente fabricate în țara noastră  a scăzut cu 40 % din 2006 până în 2011; acest fapt,  coroborat cu creșterea importurilor de medicamente mai scumpe,  se prefigurează a fi cel mai mare inamic al celor 21 de producători autohtoni de medicamente din România. In acest context, singurul “pansament”, pe rănile acestei industrii par a fi exporturile.

Chiar dacă fabricile autohtone produc peste 2500 de medicamente anual, în topul celor mai vândute se află tot  produsele de import. Alături de acest neajuns, se află și taxa clawback care reprezintă între 15-30% din afacerile pe piața farmaceutică, și care îi trage pe producătorii autohtoni pe o linie moartă.

Antibiotice Iași, singurul producător roman controlat de stat prin Ministerul Sănatății, a atras atenția, prin vocea directorului general Ioan Nani, asupra necesității atragerii de investitori pentru dezvoltare, marcând posibilitatea creșterii companiei și perspectiva ca ea sa devină un jucator regional în condițiile unor strategii raționale.

La nivel național, sunt înregistrați un număr de 2 milioane de bolnavi de hepatită,  1,5 mil diabetici, 500 000 cu cancer, peste 12 000 cu HIV și alți pacienți cu boli cronice care suferă din cauza sistemului.  Acești oameni, au nevoie de acces imediat la tratament, indiferent că este vorba de medicamente generice sau nu. Sunt foarte mulți bolnavi care renunță la tratament din cauza costurilor ridicate, alții care pleacă în străinătate,  sau unii,  care nici măcar nu au început tratamentul pentru că sunt pe liste de așteptare.

Vreau să precizez faptul ca România se confruntă cu o situație unică în privinţa  listelor de medicamente, care  nu au mai fost actualizate încă din 2008, în condițiile în care alte ţări aduc aproximativ 35 de medicamente noi în fiecare an; asta  înseamnă că românii nu pot accesa tratamentele moderne apărute în ultimii 5 ani și, implicit, nu au aceeași șansă la viață! Tocmai de aceea există cazuri de pacienți care sunt diagnosticați în alte țări, iar în momentul în care se întorc acasă constată faptul ca nu-și pot continua tratamentul prescris.

Stimați colegi,

Avem nevoie în sistemul de sănătate de investiții și eficiență sporită. Cu banii alocați de la buget ar trebui să existe un spațiu mai mare de mișcare în rândul producătorilor de medicamente. Implementarea unui nou sistem IT alături de îmbunătățirea eficienței sistemului ar reduce și frauda.

Atât autoritățile, cât și industria, trebuie să fie conștiente de faptul că un cost de azi este un beneficu de mâine. Scopul reformării sistemului sanitar trebuie sa fie eficientizarea consumului de medicamente și nu diminuarea lui.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Premierul Orban a numit un tânăr din Pașcani ministru secretar de stat

Marius Parteni

Parlamentarii cu funcţii în societăţi, incompatibili doar dacă au activităţi conform ANAF – proiect

Redacția

Primarul suspendat al Iașului, la sărbătoarea comunei Tătăruși: ”Nu mor caii când vor câinii. Sunt un om cu multă voință și dorință de a învinge”

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site