RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Decizie istorică: Armenia, aliat apropiat al Rusiei, recunoaște Curtea Penală Internațională, unde Vladimir Putin este inculpat pentru crime de război/ Președintele Vahagn Haciaturian a ratificat Statutul de la Roma al CPI

Decizie istorică: Armenia, un aliat apropiat și vechi al Rusiei, recunoaște Curtea Penală Internațională (CPI), unde Vladimir Putin este inculpat pentru crime de război. Președintele Vahagn Haciaturian a ratificat sâmbătă Statutul de la Roma care guvernează CPI. 

Gestul tensionează și mai mult legăturile dintre Erevan și Moscova, după ce s-au înrăutățit pe fondul furiei Armeniei privind lipsa de acțiune a Rusiei pentru protejarea etnicilor armeni.

Sub pretextul protejării poporului armean (creștin-ortodox, asemenea rușilor), Rusia a reușit să-și mențină influența și să țină captiv poporul armean, într-o zonă săracă și fără resurse, de-a lungul secolelor.

În momentul în care Armenia nu s-a mai simțit protejată, în contextul conflictului din regiunea separatistă Nagorno Karabah (populat majoritar de armeni, dar asupra căruia Azerbaidjan a preluat recent controlul), relațiile între Eervan și Moscova au început să se deterioreze rapid.

  

Mai mult de jumătate din populația din regiune a fugit în Armenia, iar guvernul separatist a anunțat că regiunea va înceta să mai existe până la sfârșitul acestui an.

Rusia a intermediat un acord în 2020, când au izbucnit luptele dintre cele două foste republici sovietice, războiul încheindu-se atunci la șase săptămâni după ce a început.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

996 de români, angajați ai celui mai mare abator din Germania, sunt infectați cu coronavirus

Redacția

PSD-istul Vasile Dâncu, întâlnire amicală cu Claudiu Târziu, lider AUR. Cine a mai participat la discuții

Redacția

Județele cu cele mai multe cazuri noi de coronavirus. Peste 100 de infectări de la o zi la alta

Redacția
Încarcă...