În prag de sărbători, una dintre cele mai mari îngrijorări ale gazdelor este cum să calculeze porția corectă de mâncare pentru toți oaspeții. Și totodată, cum să ne asigurăm că masa va fi pe gustul tuturor. Mihaela Bilic, nutriționist și expert în alimentație, a abordat aceste teme în cadrul emisiunii „Doctor de Bine”, oferind câteva recomandări utile pentru o masă de sărbători echilibrată, fără stres și fără excese.
O panică permanentă: „dacă nu avem destul?”
După 30 de ani de la Revoluție, trăim cu aceeași frică de a nu avea suficientă mâncare de sărbători. Deși rafturile magazinelor sunt pline de mult timp, mulți dintre noi continuăm să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Cu toate acestea, nu putem scăpa de obiceiul de a exagera cu aprovizionarea, simțind că masa trebuie să fie plină și să nu lipsească nimic. Este o reflexie a unui trecut în care nu știai dacă vei găsi mâncare, iar în fața incertitudinii, se crea o panică permanentă: „Dacă nu avem destul?”
Totul se reduce, la urma urmei, la o percepție mentală legată de abundența de pe masă. În această perioadă, tot ce facem pare să fie legat de mâncare: facem liste pentru cumpărături, calculăm câți oaspeți avem la masă și, mai ales, alegem cu grijă fiecare preparat. Teama de a nu fi suficient este adânc înrădăcinată, chiar dacă în realitate trăim într-o eră în care accesul la hrană este mai ușor ca niciodată.
Îndemnul Mihaele Bilic
Mihaela Bilic ne îndeamnă, însă, să ne relaxăm. „Nu mai suntem în mijlocul pustiului, unde nu știai de unde vei aduce mâncare. Dacă nu ajunge, putem face o fugă până la supermarket sau comanda rapid mâncare acasă. Nu trebuie să ne stresăm că masa va rămâne goală”. De fapt, nici nu e vorba despre cantitatea de mâncare, ci despre calitatea timpului petrecut împreună. Mâncarea nu este totul, iar o masă reușită nu depinde de cantitățile servite, ci de atmosfera pe care o creăm.
continuare pe click.ro