RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cum poate convoca viceprimarul Rățoi ședințe de Consiliu Local, când primarul Pintilie e în concediu

Solicitarea Gabrielei Nedelcu ca atunci când primarul Marius Pintilie pleacă în concediu, viceprimarul Cristian Rățoi să facă convocarea, dacă e cazul, a ședinței de Consiliu Local și să semneze ca inițiator proiectele de hotătâre, poate fi îndeplinită doar într-o singură situație. Conform prevederilor Codului Administrativ, ședințele de Consiliu Local pot fi convocate doar de primar și de o treime din consilierii locali.

Astfel, pentru ca viceprimarul să poată convoca o ședință de Consiliu Local, primarul trebuie să fie în concediu sau într-o situație în care nu-și poate exercita funcția, iar atribuțiile sale să fie delegate viceprimarului printr-o dispoziție de primar sau de prefect.

Ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local a fost convocată însă săptămâna trecută, joi 10 iunie, atunci când primarul Marius Pintilie nu intrase încă în concediu, astfel că documentul nu putea fi semnat de viceprimarul Cristian Rățoi.

Fostul viceprimar Gabrilea Nedelcu a susținut însă ieri opusul și anume că firesc, legal și normal este ca inițiatorul să fie prezent în sala de ședințe pentru a răspunde întrebărilor.

  

Gabriela Nedelcu a susținut că în mandatul trecut ea proceda altfel când primarul Dumitru Pantazi pleca în concediu de odihnă, chiar dacă între timp era programată o ședință de Consiliu Local. Social democrata a explicat pe un ton sfătos, că în calitate de viceprimar își asuma responsabilitatea și semna și convoca ea ședința de Consiliu Local.

Nu este prima dată când văd că din ședințele de Consiliu Local lipsește inițiatorul proiectelor de hotărâre. În ceilalți ani, când domnul primar Pantazi pleca în concediu, dacă se întâmpla să fie ședință de Consiliu Local îmi asumam eu pentru că preluam atribuțiile de primar și semnam și convocam ședința de Consiliu Local. Pentru că așa este firesc și  legal și normal ca inițiatorul să fie prezent pentru a răspunde la toate întrebările care le adresează consilierii locali,”  a acuzat Gabriela Nedelcu, fost viceprimar al municipiului.

Situația pe care a descris-o Gabriela Nedelcu a fost singulară și a fost cauzată de faptul că în momentul convocării ședinței de Consiliu Local primarul Dumitru Pantazi se afla în concediu de odihnă. Convocarea a fost făcută pe 23 august 2019, zi în care fostul primar era în concediu (15 -26 august), neputând legal să semneze nici convocatorul, nici proiectele de hotărâre.

În alte trei situații, identificate de NewsPascani.com, în care ședințele de Consiliu Local au coincis cu concediul de odihnă al fostului primar Dumitru Pantazi, convocările și proiectele au fost inițiate de către acesta, nu de către viceprimarul Gabriela Nedelcur, deși a lipsit de la ședință.

Convocator februarie 2017

Minută februarie 2017

Related posts

Primarul municipiului Pașcani revine la muncă, din 17 februarie

Marius Parteni

Programul de ridicare a deșeurilor mixte și selective în Pașcani

Iulia Huțanu

Salariile șefilor Primăriei ținute la secret ! Motivul? Nu au caracter public

Marius Parteni
Încarcă...