NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria a făcut plăți în contul RAGCL! Acesta este motivul pentru care ANAF cere acum 600.000 de lei

Declarația fostului primar al Municipiului Pașcani, Dumitru Pantazi, făcută ieri în fața consilierilor locali prin care susținea că Primăria a plătit facturile furnizorului de gaz al RAGCL, nu are susținere. NewsPascani.com a verificat astăzi informația la RAGCL, iar administratorul special al regiei a explicat că Primăria a făcut plăți în contul RAGCL din Trezorerie, iar din acei bani s-au achitat salariile angajaților și contribuțiile la stat, alte plăți nefiind permise deoarece contul era poprit de către ANAF.

Plata facturilor pentru gaz a fost făcută de către RAGCL, din subvenția virată de Primărie într-un cont special ce nu a fost poprit de către ANAF, datorită unei prevederi legale care interzice expres acest lucru.

Ieri însă, fostul primar Dumitru Pantazi explica aleșilor locali că Primăria a făcut plăți în contul furnizorului de gaz cu știrea unor funcționari din ANAF și că ulterior alți inspectori ai organului fiscal le-au imputat plățile făcute în valoare de 600.000 de lei.

„Deci, istoricul debitului constă în faptul că RAGCL era plină de datorii, cu conturile blocate, iarna venea peste noi, furnizorul de gaze întrerupt. Era imperios necesară găsirea unor soluții. Soluția la momentul respectiv s-a găsit în felul următor, că dacă noi viram banii RAGCL-ului, banii nu mai ajungeau la furnizorul de gaze, banii îi luau Finanțele Publice. Și atunci am găsit o înțelegere la momentul respectiv de la Finanțele Publice și este încheiat un contract trilateral: RAGCL, Primărie și furnizorul de gaze, prin care noi în urma discuțiilor purtate cu finanțele publice am virat banii direct în contul furnizorului. O parte din bani. Ulterior, tot finanțele, că la noi legile sunt așa, au trimis onor. experți în finanțe și-n colectarea creanțelor și atunci au constatat că… deci unii au spus că e corect, alții au spus că nu e corect. Și atunci s-a instituit acel debit, s-a întocmit acel document cu contul unde să virăm banii, iar noi am contestat și am ajuns în etapa în care suntem astăzi,” a explicat Dumitru Pantazi, fostul primar al municipiului.

  

Decizia de a nu achita sumele datorate către RACL, în contul indicat de către ANAF, luată contrar legislației care reglementează executarea debitorilor prin procedura de terț poprit, a determinat ANAF să emită o decizie de atragere a răspunderii solidare a Primăriei, iar bugetul local trebuie să plătească acum despăgubirii de 600.000 de lei către organul fiscal.

„Urmare a analizării înscrisurilor, organul fiscal a constatat că Municipiul Pașcani nu a respectat obligațiile ce le revin terților popriți prevăzute la art. 239, alin. 9, lit. a) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare, respectiv să plătească de îndată sau după data la care creanța devine exigibilă,” se arată în Decizia de atragere a răspunderii solidare emisă de ANAF, către Primăria Municipiului Pașcani.

Cum prejudiciul de 600.000 de lei adus Municipiului Pașcani a fost făcut prin încălcarea unor prevederi dintr-o lege, fapta se poate încadra la infracțiune de abuz în serviciu prevăzută în Codul penal: „ Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Deocamdată însă, decizia ANAF a fost contestată în justiție, însă în cazul în care instanțele de judecată o vor menține, fostul primar Dumitru Pantazi va trebuie să achite cei 600.000 de lei din buzunarul său și este foarte posbil ca acesta să răspundă și penal, dacă actuala conducere va sesiza organele abilitate.

Menționăm că într-o situație asemănătoare se află  și Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” care la fel a făcut plăți către RAGCL, deși ANAF-ul instituise poprire. Prejudiciul la unitatea de învățământ este de 400.000 de lei, iar instanțele de judecată au decis definitv că decizia organului fiscal de imputare a fost una legală, iar acum colegiul are conturile blocate.

Advertisements

Related posts

Aderarea PSA la ARSACIS se discută. Primarul a pus prima condiție, dar rambursarea creditului către BEI rămâne în sarcina Primăriei

Marius Parteni

Cinci milioane de lei pentru plombarea drumurilor judetene

Redacția

Document exploziv din Primărie: AgroComplex nu a plătit în perioada 1998-2001 niciun leu pentru terenul din cuva barajului! (DOC)

Răzvan Grecu
Încarcă...