RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cum afectează radiația de la stelele masive sistemele planetare?

Pentru a afla cum se formează sisteme planetare precum Sistemul Solar, o echipă internațională de cercetători, printre care se numără oameni de știință de la Universitatea din Köln, a studiat o pepinieră stelară, Nebuloasa Orion, cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST).

Prin observarea unui disc protoplanetar numit d203-506, aceștia au descoperit rolul cheie pe care îl joacă stelele masive în formarea sistemelor planetare care au mai puțin de un milion de ani.

Studiul, condus de Dr. Olivier Berné de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Toulouse, a fost publicat în revista Science.

Aceste stele, care sunt de aproximativ zece ori mai masive și, mai ales, de 100.000 de ori mai luminoase decât Soarele, expun orice planetă care se formează în astfel de sisteme din apropiere la radiații ultraviolete foarte intense.

  

Rolul pe care îl joacă stelele masive în formarea sistemelor planetare

În funcție de masa stelei din centrul sistemului planetar, această radiație poate ajuta planetele să se formeze sau, alternativ, le poate împiedica să facă acest lucru, dispersându-le materia.

În Nebuloasa Orion, oamenii de știință au descoperit că,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

DigiSport: A plătit 10 milioane de euro pentru o „bestie” unică și a făcut-o „praf”! Imaginile vorbesc de la sine

Redacția

Un val de aer polar lovește România. Cât de frig va fi în următoarele zile

Redacția

Costul fericirii: Un studiu contestă opinia conform căreia numai persoanele din societățile bogate pot fi fericite

Redacția
Încarcă...